ošetřování knih - plísně
Text dotazu
Chtěl bych se zeptat, co s knihami postiženými plísní. Dostali jsme jednu pozůstalost a některé tituly by bylo škoda vyhodit, mám na mysli knihy, u nichž se plíseň nachází pouze na vazbě. Také bych se rád zeptal, jak z knih odstanit špínu a prach.
Odpověď
Plísně se vyskytují v přírodě zcela běžně i při podmínkách nevhodných pro růst ve formě spor, které nejsou pro svou malou velikost bez mikroskopu viditelné a lehce se přenášejí i prouděním vzduchu. Při vhodných podmínkách (dostatek živin a vlhkosti) ze spor vyrostou viditelná vlákna a velmi rychle porůstají substrát, ze kterého čerpají živiny. Růst se může zastavit snížením vlhkosti, na povrchu pak zůstávají odumřelá vlákna a velké množství spor. Pokud napadení knihy plísněmi neprorostlo dovnitř bloku knihy, lze provést její záchranu otřením povrchu hadříkem slabě navlhčeným asi 75% vodným ethanolem (stačí denaturovaný ethanol zředěný 20 až 30% vody). Knihy silně znečištěné prachem, ale bez narušení plísněmi lze očistit vysavačem s jemným kartáčem nebo vhodným nástavcem, případně potom také otřít navlhčenou textilií. Je třeba vždy dbát na to, aby se suchá odumřelá vlákna plísní a jejich spóry nešířily volně vzduchem (neprovádět očistu za sucha) a dodržovat základní hygienické zásady – umytí rukou po dokončení práce.
Více o ochraně knihovních fondů najdete zde: http://www.nkp.cz/o-knihovne/odborne-cinnosti/sprava-a-ochrana-fondu/oddeleni-preventivni-konzervace-1/konzervace
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
06.02.2008 12:06
Petr píše:
Neděle 04.12.2016 00:19
Mám výbornou radu. Otestoval jsem to a funguje to. Dostala se mi do rukou pěkná kniha, ale zapáchala snětí plísní, až mi to bylo nepříjemné. Všiml jsem si zelených flíčků na všech třech stranách zavřené knihy na listové části. Přistoupil jsem k tomu, co tyto organismy nemají rády. Vzal jsem 20% roztok octa s vodou a otřel jsem namočenou utěrkou hřbety knihy s listy. Zápach ustupoval, ale úplně nepolevil. Po několika hodinách jsem proto vzal ještě vatové polštářky, napustil je Alpou a hřbety jsem tím nasákl. Po vyschnutí je knížka zachráněná, listy nesmrdí, plísně nebo houby zahynuly. Hřbety stránek jsou bílé. Takže ocet a líh, běžně dostupné levné prostředky z každé domácnosti.
Pavel Michal píše:
Pondělí 05.12.2022 15:27
Dobrý den,
obracím se na Vás s takovým zajímavým problémem. Dostalo se mi do rukou staré vydání Káji Maříka (celkem asi 5-7 knih, staré vydání), jenže jsou knihy napadeny plísní a silně zapáchají. Existuje nějaké středisko nebo firma, kde by se daly výtisky zachránit? Je mi líto je vyhodit, mají podle mě již určitou historickou hodnotu.
Děkuji za odpověď, P. Michal
PSK - admin píše:
Čtvrtek 08.12.2022 15:58
Dobrý den,
domníváme se, že by Vám s odstraněním plísně mohla pomoci některá soukromá restaurátorská dílna, restaurátorská oddělení při různých paměťových institucích (knihovnách, archivech či muzeích) se věnují fondům těchto a jiných kulturních organizací, nikoliv soukromých subjektů.
Nalezli jsme několik restaurátorů, a i když na svých webových stránkách služby čištění knih nebo odstraňování plísní vysloveně nezmiňují, mohli by Vám snad být nápomocni nebo doporučit kam se případně obrátit:
* https://www.pritelik.cz/restauratorska-dilna/
* http://malovani-obrazu.firemni-web.cz/
* https://www.zrestaurovat.cz/restaurovani-papiru/
* https://www.conservator.cz/restaurovani/knihy
* http://restaurovaniknih.cz/o-nas.html
* http://janakov.sweb.cz/restaurovani.html
* Seznam restaurátorů na stránkách Ministerstva kultury ČR - https://rrkp.mkcr.cz/ (veřejný přístup, do pole specializace zkuste zadat papír)
V Německu existuje přímo Centrum pro restaurování knih (ZFB - Zentrum für Bucherhaltung Leipzig, https://zfb.com/), které provádí také odstraňování plísní z knih, ale to už by byl asi poněkud nákladnější proces.
Pokud byste se o očistu knih chtěl pokusit sám, zde je několik postupů a zásad (bez záruky):
* https://www.ptejteseknihovn[…]dokumentu-napadenych-plisni
* https://primanapady.cz/clan[…]e-zbavit-neprijemneho-oderu
* https://www.svkkl.cz/en/ctenar/clanek/313
* https://www.dumazahrada.cz/clanek/knihy-20220511.html
Lucie Musilová píše:
Pátek 20.10.2023 00:11
Dobrý den,
funguje této postup i na ty plísně co způsobují hnědé tečky na ořízce? Čtu tu jen o zelené, či černé plísní, která jde setřít, co ale s flíčky na ořízce? Děkuji
PSK - admin píše:
Pondělí 23.10.2023 10:16
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny.
Pokud by se hnědé skvrny vyskytovaly i v bloku knihy, mohlo by se jednat o tzv. foxing. Příčiny tohoto jevu zatím nejsou jednoznačně odůvodněny a existuje několik možných vysvětlení. Foxing sice není pro knihy nutně nebezpečný, ale z hlediska dezinfekce by mohlo pomoci potření etanolem, jak se zmiňuje v odpovědi na původní dotaz. Jinak Vám ještě můžeme doporučit obrátit se na Oddělení vývoje a výzkumných laboratoří (https://www.nkp.cz/[…]/oddeleni-vyvoje-a-vyzkumnych-laboratori) anebo na Oddělení restaurování NK ČR (https://www.nkp.cz/[…]/oddeleni-restaurovani), které nabízejí i odborné konzultace.
Zdroje:
https://en.wikipedia.org/wiki/Foxing
https://www.encyklopedieknihy.cz/[…]/Restaur%C3%A1torsk%C3%A1_zpr%C3%A1va
Fanda píše:
Středa 04.12.2024 16:37
Naprosto vám všem mockrát děkuji, super možnosti.. Kupuji staré knihy a zřejmě na některých vyzkouším.. Hezký den přátelé
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu