osel domácí
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, jakou vzdálenost je schopen ujít průměrně osel za den.
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za opožděnou odpověď. Vyhledávání bylo trochu náročnější a tak nám zabralo více času než jsme původně mysleli. Existuje mnoho druhů a typů osla, které jsou velmi rozdílné. Některé se používají pouze na tažnou práci. Ti jsou schopni unést náklad, který váží více než 30% jejich váhy, některé druhy se dají využívat i na převážení osob. Musí však mít robustnější konstrukci těla. Většina oslů v Evropě se využívá v cirkusech atd. Ale ani u jednoho druhu se nám nepodařilo dohledat jakou vzdálenost v průměru ujde během dne, zjistili jsme jen, že se osel za normálních okolností pohybuje ve třech základních chodech - tedy krok, klus a cval. Momochod, tj. specifický chod zvířat, při kterém se současně posunuje dopředu stejnostranná přední i zadní končetina, se u oslů také vyskytuje. Pohyb oslů nevyniká velkou rychlostí. To ale neznamená, že by toho v případě potřeby nebyli osli schopní. Divocí osli na útěku dovedou běžet rychlostí až 70 km v hodině. Pro srovnání běžná průměrná rychlost středně velkého osla v kroku je 4 až 6 km za hodinu. Ve cvalu je to pak 13 - 25 km/h.
Zdroje:
* Lloyd, John. Kniha všeobecné nevědomosti o zvířatech. 1. brož. vyd. v českém jazyce. Praha : BB/art, 2010. ISBN 978-80-7381-742-8 (brož.)
* Sambraus, Hans Hinrich. Atlas plemen hospodářských zvířat : skot, ovce, kozy, koně, osli, prasata : 250 plemen. 1. vyd. v češtině. Praha : Brázda, 2006. ISBN 80-209-0344-5 (váz.).
* Hafner, Marisa. Osli a jejich chov : rádce chovatele domácích zvířat. 1. vyd. v češtině. Praha : Brázda, 2009. ISBN 978-80-209-0373-0.
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.02.2014 11:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu