osada Janatov
Text dotazu
Vznik osady Janatov ve východních čechách. Jmenuje se po nájemci-majiteli
dvora, který se jmenoval Janata? Je známo něco o jeho datech případně
alespoň jednom potomku? Kdy tento dvůr/zemědělský objekt - ovčín ?
zanikl?Patřil tento objekt/dvůr/ do majetku Harachů ?
Odpověď
Ottův slovník naučný (Praha: J. Otto, 1898):
Janatov, Janotov, osada v Čechách u Lodína, hejtmanství Král. Hradec, okres
Nechanice, fara a pš. Velké Petrovice; 31 domů, 188 občanů (1890). Ves je z
nejmladších osad v Čechách.
PROFOUS, Antonín: Místní jména v Čechách jejich vznik, původní význam a
změny (Praha, Česká akademie věd a umění, 1949):
Janatov (lid. v Janatově, do Janatova), vesnice (m.o. Lodín), 5 a půl km sz.
od Nechanic. Vznikla pravděpodobně v roce1790. Toto místní jméno povstalo
podle vzoru starých místních jmen na -ov z příjmení Janata.
HORYNA, Václav: Vlastivěda Královéhradecka - kulturní a hospodářský snímek
okresu (HK: Okresní pedagogické středisko, 1968) :
Janatov podle příjmení Janata. Janata byl prý první porybný na panských
rybnících Herynk a Homoláč (1790). Obec Lodín a pozdější osada Janatov
patřili nejprve Janu z Valdštějna, ten prodal vesnici Mikuláši Pecingarovi z
Bydžína. Posledními majiteli byli Harachové. V roce 1924 byla provedena
parcelace harrachovských pozemků, dvůr zbořen a materiálu použito na stavbu
silnice Lodín-Nechanice.
Podrobnější informace mohou mít i ve Státním archivu v Zámrsku
(http://www.vychodoceskearchivy.cz/)
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Hradce Králové
Datum zadání dotazu
11.03.2008 09:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu