orientální tanec
Text dotazu
Pro bakalářskou práci na téma volnočasové aktivity
bych potřebovala odbornou literaturu v českém jazyce vztahující se k tomuto
tématu. Historie tohoto tance, jeho vývoj, případně studie hodnotící jeho
působení na lidský (ženský) organismus, pokud existují. Za jakékoli odkazy
děkuji DK
Odpověď
Dobrý den,
ke zmíněnému tématu jsme nalezli několik dokumentů, z knižních publikací doporučujeme zejména Umění břišního tance, která obsahuje podrobnou historii a vývoj tance a také jeho působení na lidský organismus. Další dvě uvedené publikace týkající se břišního tance obecně obsahují také informace o historii tance a jeho vlivu na lidské tělo, ale nejsou už tak podrobné a navíc mají spíše formu příruček:
COLUCCIA, Pina; PAFFRATH, Anette; PÜTZ, Jean. Umění břišního tance : cesta ke kráse, energii a smyslnosti. V Praze: Rybka, 2005. 229 s. : il. (některé barev.) ; 24 cm. ISBN 80-86182-85-1.
* břišní tanec * orientální tance
PETŘÍČEK, Petr. V rytmu života : průvodce orientálním břišním tancem. Praha : Agentura Erdeline, 2002. 95 s. : il. ; 21 cm. ISBN 80-238-9779-9.
DALLALOVÁ, Tamalyn; HARRIS, Richard. Břišním tancem ke kráse : moderní taneční program, při kterém využijete svou fantazii. Praha : Beta, 2006. 143 s. : il. ; 22 cm. ISBN 80-7306-249-6.
MÁDROVÁ, Lenka. Efektivita a vliv břišního tance na prožívání a vnímání dívek s úzkostně-depresivní symptomatikou. Olomouc [i.e. Boskovice]: Albert, 2010. 136 s. : il. ; 22 cm. ISBN 978-80-7326-190-0
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/201104/contents/nkc20112179073_1.pdf
Záznamy publikací jsme vyhledali v elektronickém katalogu Národní knihovny ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ), kde jsou pod ikonou Exempláře uvedeny informace o možnostech výpůjčky v NK ČR. Dostupnost dokumentů v jiných českých knihovnách je možné ověřit prostřednictvím Souborného katalogu ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/skc ) nebo portálu Jednotné informační brány (http://www.jib.cz ).
Dále by Vás mohly zajímat články z článkové databáze ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://aleph.nkp.cz/cze/anl ):
LAMMELOVÁ, Zdeňka. Takový český Orient. Břišní tanec: způsob jak být ženou. In: Národopisná revue. Strážnice. Roč. 13, č. 2 (2003), s. 78-85.
* břišní tanec -- Česko * studie
CHALÁSOVÁ, Xénia; KULHAVÁ, Andrea. Tanec obracející ženu do jejího nitra. In: Taneční zóna. ISSN 1213-3450. Roč. 13 (jaro 2009), s. 32-34.
* orientální tance * břišní tanec * stati
Zeptali jsme se orientální tanečnice Mawaddah / Marie Zíková ; [zapsala] Ilona Manolevská. In: Regenerace. -- ISSN 1210-6631. -- Roč. 10, č. 4 (2002), s. 37.
* orientální tance -- výuka -- zdravotní účinky -- Česko * ženy * břišní tance * terapeutické účinky
DIBIA, I Wayan; ŠÍSTKOVÁ, Alena (překl.). Balinéský kečak. In: Taneční sezóna. ISSN 1212-0839. Roč. 2, č. 2/3/4 (1998), s. 10-11.
* divadelní věda * teatrologie * tanec * tradiční tanec * dějiny tance * folklór * indonéský tanec * balinéský tanec * kečak * typy * forma * struktura * kostýmy * indonéská kultura * balinéská kultura * orientalistika
* Bali * Indonésie * stol. 20. * studie
Dva články jsme nalezli také v odborné bibliografii BMČ (Bibliographia Medica Čechoslovaca) - http://www.medvik.cz/bmc/index.do, kterou buduje Národní lékařská knihovna:
DRAKŠOVÁ, Nora. Dotyky Orientu : Fyziologický výzkum břišního tance. In Zdraví. 2000, Roč. 48, č. 2, s. 59. ISSN: 0139-5629.
* tanec (fyziologie, psychologie) * terapie tancem * ženské pohlaví *primární prevence Odkaz na záznam - http://www.medvik.cz/link/bmc00004504
Orientální břišní tanec : Rozhovor s břišní tanečnicí Mílou Královou na semináři v Praze dne 23.-24.5.1998. / Mila Kral, Tamara Marková. Baraka. 1998, č. 5, s. 48-49.
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
28.07.2011 13:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu