organizace zdravotnictví v českých zemích v 18.-20.století
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda existuje nějaká literatura k tomuto tématu? Zejména jaké byly v této oblasti změny? Děkuji!
Odpověď
Dobrý den, k uvedenému tématu byste mohla využít následující publikace, které jsme nalezli v elektronickém katalogu NK ČR - báze NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc):
1) SINKULOVÁ, Ludmila. Dějiny československého lékařství : Určeno pro posl.
fak. lék. 2. díl, Od roku 1740-1848. Praha : SPN, 1965 (KNT 6). 209 s. ; 4°
2) JUNAS, Ján. Dejiny medicíny a zdravotníctva : prehľad. Martin: Osveta, 1985. 562 s. : il. ; 21 cm
3) SINKULOVÁ, Ludmila. Lékaři, stát a zdraví lidu : Z historie zdravotní služby v českých zemích Praha : SZdN, 1959 (Mír 03). 360, [2] s. : 24 s. příl. [37] s. fot. příl. ; 8°
Resumé: Dějiny zdravotnictví sledující postavení terénních lékařů za různých společenských poměrů a zabývající se právy a povinnostmi, hospodářským postavením a vlastní činností lékařskou po stránce veřejně zdravotnické i preventivní tohoto základního článku zdravotní služby. Vývojový přehled zachycuje obraz veřejného zdravotnictví za feudalismu, popisuje základy a vznik státní správy zdravotní a situaci od období národního obrození až k bojům o zestátnění obvodních lékařů první republiky a všímá si jmenovitě zdravotních zákonů a léčebné péče o dělnictvo.
4) MÁŠOVÁ, Hana. Nemocniční otázka v meziválečném Československu = The issue of hospitals in inter-war Czechoslovakia : moderní pojetí role nemocnice, jak se formovalo a postupně realizovalo v období první republiky. Praha :
Karolinum, 2005. 235 s. ; 21 cm. (Učební texty Univerzity Karlovy v Praze).
ISBN 80-246-0908-8
5) ŠTICH, Zdeněk. Vývoj zdravotnictví v lidově demokratickém Československu.
Praha : Státní zdravotnické nakladatelství, 1960 (SČT 101). 59 s. : il. ; 20 cm
6) Zdravotnictví ČSR 1945-1980 : [Inf. publ.] k 35. výročí osvobození Československa Sovětskou armádou.[Praha] : Min. zdravot. ČSR, 1980 (Brno :
Ústav pro další vzdělávání stř. zdravot. pracovníků). 121, [1] s. ; 8°
7) SVOBODNÝ, Petr; HLAVÁČKOVÁ, Ludmila. Dějiny lékařství v českých zemích.
Praha : Triton, 2004. 247 s., [32] s. barev. obr. příl. : il. (některé barev.), portréty, faksim. ; 30 cm. ISBN 80-7254-424-1 (váz.)
8) NIKLÍČEK, Ladislav. Přehled dějin českého lékařství a zdravotnictví:
určeno pro školící akce Kabinetu dějin lékařství a zdravotnictví a katedry SLOZ Institutu lékařů a farmaceutů. Díl 1., Do roku 1945. Brno : Institut pro další vzdělávání stř. zdravot. pracovníků, 1989. 85 s. ; 29 cm.
(Knižnice Institutu pro další vzdělávání lékařů a farmaceutů v Praze). ISBN
80-7013-032-6
K vyhledávání jsme dále použili článkovou databázi ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://sigma.nkp.cz/cze/anl), která obsahuje bibliografické záznamy článků od r. 1991. Této databázi předcházela tištěná bibliografie Články v českých časopisech 1953-1990, kde byste také mohla nalézt vhodné zdroje. Tato bibliografie je dostupná k prezenčnímu studiu např. ve studovně Referenčního centra NK ČR (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_refc.htm).
Z databáze ANL:
1) MÁŠOVÁ, Hana. Nemocnice v průmyslových centrech Československé republiky.
In: Dějiny věd a techniky. ISSN 0300-4414. Roč. 34, č. 1 (2001), s. 63-89
2) ŠIMŮNEK, Michal. Skupina zdravotnictví Úřadu říšského protektora v Čechách a na Moravě 1939-1942. 1. : východiska, zřízení, členění / Michal Šimůnek. In: Dějiny věd a techniky. ISSN 0300-4414. Roč. 39, č. 4 (2006), s.
233-261
3) WICHEREK, Jaroslav. Zdravotnictví na Zlínsku ve dvacátých a třicátých letech XX. století. In: Acta Musealia. Suplementa. ISSN 0862-8548. Roč. 5, č. 4 (2005), s. 1-87
Vhodné jsou také zdroje Národní lékařské knihovny (http://www.nlk.cz), zejména její článkové databáze BMČ a BMR:
BMC - Bibliographia Medica Čechoslovaca 1999+
(http://dec2.nlk.cz:4001/ALEPH/CZE/BMC/BMC/BMC/START):
1) Verejne zdravotnictvi vcera a dnes -- strucny nastin historie a novodobych peripetii oboru / Helena Hnilicova, Ustav socialniho lekarstvi a verejneho zdravotnictvi 1. LF UK, Praha. IN: Zdravotnictvi v Ceske Republice. -- ISSN 1213-6050. -- Roc. 10, c. 4 (2007), s. 140-144
2) Koncepce verejneho zdravotnictvi v Ceske republice v historickych souvislostech - odkud vychazi a kam smeruje tento obor? / Eva Pychova, Karel Dohnal, 2. LF UK, Ustav verejneho zdravotnictvi, Praha, CZ. -- Lit. 17. IN:
CESKE ZDRAVOTNICTVI : vize a skutecnost (2005), s. 133-143 BMR - Bibliographia Medica Čechoslovaca (retrospektiva z let
1953-1956,1968,1976 -1998)
1) GAŠPAR, Michal. K problematike rozvoja a organizácie zdravotníctva v prvej Českoslovoenskej republike a v období druhej svetovej vojny. Práv.
Štúdie , Roč. 16 , č. 1 , 1968 , s. 128-159
2) SLAVĚTÍNSKÝ, M. Prispevek k historii organizace zdravotnicke pece na sklonku 18. stoleti. VNITR.LEK. , Roč. 24 , č. 11 , 1978 , S. 1143-1144 , 0042-773X
3) CHARVÁT, J. Nase lekarstvi po roce 1945. PRAKT.LEK. , Roč. 60 , č. 9 , 1980 , S. 311-313 , 0032-6739
4) NIKLÍČEK, Ladislav; KOTEK, V. Dejiny lekarstvi a zdravotnictvi v csr a jejich vyznam pro rozvoj oboru socialni lekarstvi a organizace zdravotnictvi = History of medicine and the health services in the csr and their importance for the development of the discipline of social medicine and the organization of health services. CS.ZDRAV. , Roč. 33 , č. 6/7 , 1985 , S.
247-255 , 0009-0689
5) HLAVÁČKOVÁ, Ludmila. Zdravotnictví v Čechách v době Bachova absolutismu.
Zdrav. Nov. ČR , Roč. 23 , č. 32 , 1974 , s. 9 , 0044-1996
6) HLAVÁČKOVÁ, Ludmila. Lékaři a zdravotnictví v Čechách v 60. letech minulého století. Zdrav. Nov. ČR , Roč. 23 , č. 36 , 1974 , s. 9 , 0044-1996.
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.04.2009 15:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu