organizace HAGANA
Text dotazu
Dobrý den,
prosím Vás o vysvětlení. V roce 1948 se v Letecké vojenské akademii na letištích v Hradci Králové a v Pardubicích školili piloti organizace HAGANA. Říkalo se o nich, že jsou to Izraelští bojovníci za svobodu. Vše o nich bylo velmi utajované. Později jim ČSR prodala Spitfiry které si naši letci v roce 1945 přivezli z V.Britanie. To se mnoha letcům nelíbilo. Zajímal by mě český název organizace a stručně její poslání. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
o organizaci Hagana se můžete více dočíst v níže uvedených publikacích a dočíst se o ní můžete také v knize o vzpomínkách leteckých vojenských akademiků:
* Čepelík, Břetislav. Smeteni z výšin. Letečtí vojenští akademici vzpomínají. Praha: Naše vojsko, 2003. 248 s., [16] s. obr. příl. ISBN 80-206-0694-7.
Zde se mimo jiné můžete dočíst"
" V souvislosti se smutným osudem našich spitfirů je dobré zmínit se o tehdejší marně utajované akci, o níž jsme však od jejího samého začátku všichni dobře věděli. Nastupující totalitní režim byl v té době v kladném vztahu k Izraelskému státu. ... kromě bezohledného prodeje spitfirů byla nabídnuta i výcviková kapacita našich leteckých škol. V prostorách ŠD v Prostějově a Olomouci se učili létat izraelští adepti, pokud možno pečlivě izolováni od ostatních adeptů učiliště. Pokračovací výcvik probíhal v LVA v Hradci Králové, stíhací výcvik absolvovali na letišti v Českých Budějovicích. ... Izraelský stát nutně potřeboval pro řešení tehdejšího konfliktu s Araby především stíhací letouny i piloty. Obojí ale potřeboval ihned, nebo alespoň co nejdříve. Letouny bylo možné s určitými potížemi brzy nakoupit, ale situace v zajišťování pilotů byla obtížnější. Piloty-žoldnéře nebo alespoň jejich adepty se zcela rozdílnou pilotní praxí najímal snad z celého světa. Bylo však nutné je nejdříve roztřídit, přezkoušet a podle stupně jejich pilotních zkušeností zařadit do odpovídajícího stupně pilotního výcviku. ... S jejich tradičními dodavateli (rozumějte pilotní výcviky v Izraeli) byli v té době v rozporu, proto jim měly sloužit zdejší pilotní školy. ... Poslední západní letci byli v té době vyhozeni a postupně i my s nimi. ... Brzký rozchod zdejšího totalitního režimu s Izraelem nás již v rámci vojenského letectva nezastihl." (str. 65-66)
O skupině Hagana se dále můžete dočíst např. v následujících publikacích, jejichž bibliografický záznam spolu s informacemi o dostupnosti v českých knihovnách naleznete v Souborném katalogu ČR na adrese http://aleph.nkp.cz/F/
* Zouplna, Jan. Od jišuvu k Izraeli: formování izraelských mocenských elit 1919-1949. 1. vyd. Praha: Libri, 2007. 327 s. ISBN 978-80-7277-336-7.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200703/contents/nkc20071709729_1.pdf
* Marek, Vladimír. Hedvábný hrot: československé, české a slovenské speciální, průzkumné a výsadkové jednotky. Vyd. 1. Praha: Naše vojsko, 2006. 223 s. ISBN 80-206-0846-X.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200706/contents/nkc20071705681_1.pdf
* Hanzlík, František. Bez milosti a slitování: B. Reicin - fanatik rudého teroru. 1. vyd. Praha: Ostrov, 2011. 352 s. ISBN 978-80-86289-72-4.
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/201105/contents/nkc20112183636_1.pdf
Užitečné by mohly být také články z báze ANL (opět na adrese http://aleph.nkp.cz/F/):
* Nálevka, Vladimír. Výsadky s Davidovou hvězdou do okupované Evropy. Historický obzor, 1998, 9(1/2), s. 30-31.
* Navara, Luděk. Peníze za "vznik Izraele" dostali evropští komunisté. Mladá fronta DNES. 18.4.2011, č. 91, s. 6. ISSN 1210-1168.
Rovněž zajímavé mohou být také internetové zdroje:
* http://www.palba.cz/portal.php?news=article&topic_id=4662&start=10&sid=02ef97fc85552373a2d9bea97b822927
* http://www.vhu.cz/cs/novinky/733
* http://zpravy.idnes.cz/z-penez-od-izraele-platilo-ceskoslovensko-evropske-komunisty-p7i-/domaci.aspx?c=A110418_1568270_domaci_jw
* http://www.hagana.co.il
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Hagana
S dotazem se můžete také obrátit na Vojenský historický ústav (http://www.vhu.cz/cs/stranka/knihovna---rhf/), který by Vám mohl poskytnout další informace, jež byste případně nenašel v doporučené literatuře.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.12.2012 16:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu