oranžerie
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych vědět, kde bych našla
informace o vzniku pražské oranžérie v Královské zahradě, oranžérie na zámku
Sychrov, oranžérie na zámku Raduň. Potřebovala bych čerpat informace z
podrobnějších záznamů, obecné informace z internetu mám. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
podrobnější informace ke vzniku oranžérií na zámku Sychrov a Raduň byste mohla získat z níže uvedených dokumentů, informace o jejich dostupnosti ve fondech českých knihoven je možné nalézt například prostřednictvím Souborného katalogu ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/skc) .
* KADLEC, Miloš. Oranžérie na Sychrově. V Liberci: Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště v Liberci, 2009. [10] s.: barev. il.; 22 cm. ISBN 978-80-903934-5-5.
* Státní zámek Raduň - oranžérie / [text Eva Kolářová, Pavel Šopák ; foto Gabriela Čočková ... et al.]. V Ostravě: Národní památkový ústav, územní odborné pracoviště, 2010. 30 s.: il. (převážně barev.), plány ; 21 cm. ISBN 978-80-85034-57-8.
Dále také v článcích z odborných periodik (viz databáze ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících, http://aleph.nkp.cz/cze/anl):
* KADLEC, Miloš. Sychrovská zámecká oranžérie. In: Světlik : svět libereckých knihoven. ISSN 1214-2751. Č. 4 (2010), s. 18-20.
* Sychrov (zámek) * oranžérie * dějiny * rekonstrukce
* KOLÁŘOVÁ, Eva. Zámecký areál v Raduni, památková obnova zdejší empírové oranžerie s okrasnou zahradou. In: Sborník Státního památkového ústavu v Ostravě 2001. Ostrava: Státní památkový ústav v Ostravě, 2002. ISBN 80-85034-25-5. 23-33
* Raduň (zámek) * dějiny * zahrady * zámecké zahrady * zámky (budovy)
K oranžérii v Královské zahradě se vztahuje kapitola v následující publikaci, záznam jsme nalezli v odborné Bibliografii Archeologického ústavu AV ČR, Pražský hrad(http://aleph18.lib.cas.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=ARUPP):
* LUKEŠ, Zdeněk. Příběh oranžerie. In Příběh Pražského hradu. Praha: Správa Pražského hradu, 2003. S. 477-479. ISBN 80-86161-72-2.
A také článek nalezený v Bibliografii Historického ústavu AV ČR(http://biblio.hiu.cas.cz) :
* VÁVROVÁ, Věra. Fíkovna v královské zahradě Pražského hradu. Dějiny a současnost. Roč.16, 1994, č. 6, s. 53-55.
Bližší informace o zmíněné oranžérii by se mohly vyskytnout také v
publikacích:
* DOBALOVÁ, Sylva. Zahrady Rudolfa II.: jejich vznik a vývoj. Praha: Artefactum, 2009. 349 s., [2] složené s. obr. příl. : il. (některé barev.), plány, faksim.; 23 cm. ISBN 978-80-86890-25-8.
* Pražský hrad * zámecké zahrady -- Česko -- 16.-17. stol. * zámecké zahrady -- Evropa -- 16.-17. stol. * dějiny architektury -- Česko -- 16.-17. stol. * dějiny architektury -- Evropa -- 16.-17. stol.
* Zahrady a parky: Pražský hrad / [text Věra Vávrová ; fotografie Zdeněk Thoma ; mapy Vojtěch Veverka]. Praha: Správa Pražského hradu, 2003. 87 s., [4] složené listy obr. příl. : barev. il., plány, faksim. ; 21 cm. (Knižnice Pražského hradu. Malá řada). ISBN 80-86161-62-5.
* Zahrady Pražského hradu / Texty Petr Chotěbor,... [aj.] ; Kresby Ervín Urban ; Fotogr. Miroslav a Barbara Huckovi. Praha: Nakl. Jiřího Poláčka, 1993.128 s.: obr., barev. fotogr. ; 34 cm + 1 vol.barev. kresba. ISBN 80-901224-8-5 (Nakladatelství Jiřího Poláčka: váz.)
* HEROLD, Eduard. Královský hrad pražský. V Praze: Tiskem a nákladem Dra Edvarda Grégra, 1894. 432 s.: il., portéty ; 26 cm.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.04.2011 12:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu