opatovický klášter
Text dotazu
Existoval opatovický klášter a opatovický poklad?
Odpověď
Ano, klášter v Opatovicích existoval. V letech 1086-87 vznikl v Opatovicích konvent, který navázal na starší cellu založenou šlechticem Mikulcem a podřízenou břevnovskému klášteru. S historií kláštera se pojí významné literární památky. V dubnu 1421 byl klášter zničen, mniši odešli do Slezska. Klášter zmizel , bývá přibližně lokalizován do prostoru, který je poblíž Opatovického kanálu. Proběhlo a probíhají zde archeologické výzkumy. Celé klášteřiště bylo opevněno, jak dodnes dokládá západní val a příkop. Mimo klášterní ohradu stával kostel P. Marie, doložený z roku 1397, který zůstal zachován v jádře dnešního farního kostela sv. Vavřince v Opatovicích nad Labem.
O pokladu existují pověsti, některé i staleté, jako například v Kronice české Václava Hájka z Libočan, z roku 1543. Dále se o pověsti můžeme dočíst například u Bohuslava Balbína, Aloise Jiráska a dvě pověsti jsou v knize K.F. Rosůlka Pověsti na Pardubicku.
K danému tématu existuje mnoho odborných publikací, článků i beletristicky podané literatury, viz odkazy.
Na obrázku je model jak klášterního hradiště.
Použité zdroje
Pavel Vlček, Petr Sommer, Dušan Foltýn: Encyklopedie českých klášterů, Libri, Praha 1998, ISBN 80-85983-17-6, str. 401
Kracík, Vlastislav: Benediktinský klášter v Opatovicích nad Labem / Vlastislav Kracík [Opatovice nad Labem] : Klub přátel historie Opatovic nad Labem a Pohřebačky, 2006. ISBN: (Brož.) plný text na: http://opatovice.xf.cz/Historie/Klaster.pdf
Kopřiva, J. Děd a vnuk: dějepisná povídka z doby Václava IV.; Opatovický klášter: několik dějepisných obrázků. V Praze: M. Knapp, [1892]. 90 s. Besedy mládeže; 284.
Kracík, Vlastislav. Záhadný opatovický klášter. Opatovice nad Labem: Klub přátel historie Opatovic nad Labem a Pohřebačky, 2012. 80 s.: il.
Vávra, Jan Vratislav. Opatovický klášter, neb, Pomsta vypovězence: původní povídka. V Hradci Králové: Ladislav Pospíšil, 1863. 118 s.
Literatura v Krajské knihovně v Pardubicích:
http://aleph20.knihovna-par[…]request_5=&x=22&y=4
http://www.rozhlas.cz/[…]/dil-1-poklad-opatovickeho-klastera--729455
https://cs.wikipedia.org/[…]/Opatovick%C3%BD_kl%C3%A1%C5%A1ter
Přílohy
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Pardubice
Knihovna
Krajská knihovna v Pardubicích
Datum zadání dotazu
18.08.2015 22:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu