Olympiáda 1980
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych Vás požádala o radu ohledně literatury na téma "Olympiáda 1980 (Moskva) a 1984 (Los Angeles) a postoj ČSSR k neúčasti na olympiádě v LA. A obecně také o vzájemné neúčasti SSSR a Západu na těchto Olympiádách."
Děkuji moc,
Odpověď
Dobrý den,
k uvedené tematice jsme v elektronickém katalogu Národní knihovny ČR  (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ) nalezli následující publikace:
PACUT, Miroslav; KOSÍK, Miloš. Dějiny moderního sportu: vybrané kapitoly pro studenty sportovního managementu. Ostrava: VŠB - Technická univerzita Ostrava, 2009. 143 s. ; 29 cm. ISBN 978-80-248-2003-3 (brož.)
* dějiny sportu -- 19.-21. stol. * olympijské hry -- 19.-21. stol.
KÖSSL, Jiří; KROUTIL, František. Historie olympijských her: Hry 22. olympiády, Moskva 1980 a jejich význam / Autoři: Jiří Kössl, František Kroutil. -- Praha : Olympia, [1979] (SČT 02). 19, [1] s. : tb. ; 4°. (Hry 22. olympiády-Moskva 1980. Studijní materiály; Čís: 5).
BEZRUKAVNIKOV, Igor; KUKUŠKIN, Vsevolod. Hry na prodej: hry 23. olympiády Los Angeles 1984 : zákulisí a příprava 23. Her olympiády Los Angeles 1984 - výsledková dokumentace. Praha: Olympia, 1986 (Brno: Rudé právo). 125 s.: tb.; 20 cm. (Spartakus / Olympia)
Letní olympijské hry 1980, Moskva : [Inf. publ. o přípravě olympijských her v Moskvě]. -- [Praha] : Odd. propagandy a výchovy ÚRO, 1980 (Ústř. kulturní dům železničářů). 27, [1] s.; 8°.* Olympijské hry - dějiny - bibliografie výběrové * Olympijské hry letní - Moskva - rok 1980 - příprava - publikace informační
KRŠÁK, Pavol. Moskva-Lake Placid 1980. Bratislava: Šport, 1981. 406 s.: il., obr. příl. (Máj ; Zv. 377)
* Hry olympijské (Moskva r. 1980) - vzpomínky - publikace obrazové
Moskva ždet Olimpiadu : Kniga dlja čtenija s kommentarijemi na anglijskom jazyke / Avt. sost. Valerij Michajlovič Gorbov, Vladimir Isaakovič Linder, Sergej Vladimirovič Tjuljubajev. Moskva : Russkij jazyk, 1979. 153 s. : il. Se souběž. názv. a text. angl.
* Hry olympijské (Moskva, r. 1980) ) - organizace - reportáže
KOTRBA, Jan. Olympijská dramata. Praha: Práce, 1980 (Most: SG). 229, [3] s.; 8°
Resumé: Soubor reportáží o dramatech, která prožívali naši reprezentanti i ostatní sportovci na XXII. letních olympijských hrách v Moskvě 1980. Knihu provázejí dokumentární fotografie a v závěru výsledková část.
KÜRTEN, Dieter. Die Olympischen Spiele : Los Angeles 1984. Köln: Naumann & Göbel, 1984. 208 s: barev. il. ; 29 cm.
Kto podryvajet olimpijskije idealy : Rešenija NOK SSSR o nevozmožnosti učastija sovetskich sportsmenov v Igrach XXIII Olimpiady v Los-Andželese (dokumenty, fakty, kommentarii) / Avtory-sost. Sergej Ivanovič Popov, Aleksej Konstantinovič Srebnickij. Moskva: Novosti, 1984. 65 s.; 19 cm
* Hry olympijské 23. (Log Angeles r. 1984) - sportovci států socialistických - neúčast - dokumenty - sborníky
CARACCIOLI, Tom. Boycott: stolen dreams of the 1980 Moscow Olympic Games [online]. [Washington, D.C.]: New Chapter Press, [2008?] [cit. 2022-06-28]. Dostupné z: https://ebookcentral.proquest.com/lib/natl-ebooks/detail.action?docID=434400.
* atleti * Spojené státy americké * elektronické knihy - elektronická kniha - plný text dostupný pouze registrovaným uživatelům NK ČR
IVANOV, Angel. Antikomunismus a olympijské hnutí: nelehká cesta olympijského hnutí Moskva 1980 - Los Angeles 1984. Praha : Olympia, 1987 (Ostrava : Metasport). 55 s. ; 18 cm.
* antikomunismus - stol. 20., léta 80. - působení - hnutí olympijské
Informace o možnostech výpůjčky výše uvedených dokumentů jsou v elektronickém katalogu NK ČR uvedeny pod ikonou Exempláře, registrovaní uživatelé knihovny si mohou z katalogu požadované dokumenty ihned objednat k výpůjčce. Dostupnost dokumentů ve fondech dalších českých knihoven je možné ověřit prostřednictvím Souborného katalogu ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/skc ) nebo portálu Knihovny (https://www.knihovny.cz/ ).
V českých článkových bibliografiích jsme dále nalezli ještě tři citace článků:
Databáze ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://aleph.nkp.cz/cze/anl , aktuální záznamy z roku 2011 zpracované Národní knihovnou jsou dostupné v rozhraní Jednotné informační brány pod názvem ANL+):
KOLÁŘ, František. Odveta za Moskvu: bojkot XXIII. olympijských her 1984 v Los Angeles. In: Dějiny a současnost. ISSN 0418-5129. Roč. 28, č. 6 (2006), s. 32-35.
ŠEVELA, Vladimír. Peking-Moskva-Berlín: hry jiných ohňů. In: Týden. ISSN 1210-9940. Roč. 15, [č.] 31 (20080804), s. 30-34.
* olympijské hry -- Berlín (Německo) -- 1936 * olympijské hry -- Moskva (Rusko) -- 1980 * olympijské hry -- Peking (Čína) -- 2008 * olympijské hry -- politické aspekty
Bibliografická databáze Historického ústavu AV ČR (http://biblio.hiu.cas.cz ):
KOLÁŘ, František: Bojkot, nebo neúčast? (O československé nepřítomnosti na XXIII. olympijských hrách v Los Angeles). In: Fragmenty dějin. Sborník prací k šedesátinám Jana Gebharta. Praha, Historický ústav AV ČR 2006, s. 593-608.
K dohledání dalších zdrojů bychom Vám ještě doporučovali licencované zahraniční článkové databáze, které ve většině případů obsahují i plné texty. Tyto databáze zpřístupňují knihovny svým registrovaným uživatelům zdarma, mnohé knihovny nabízejí také vzdálený přístup ke svým zdrojům i mimo budovu knihovny (na základě přihlášení pomocí čtenářského průkazu). Nabídka zdrojů se v každé knihovně může lišit dle jejího zaměření nebo oborového pokrytí, aktuální informace byste měla vždy získat z webových stránek konkrétní knihovny.
Nabídku databází Národní knihovny ČR naleznete na adrese https://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju , většina databází je přístupná také přes vzdálený přístup (blíže viz https://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/vzdaleny-pristup).
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
03.02.2012 14:28
Jan píše:
Pátek 11.12.2015 19:14
Prosim kdo byl cesky moderator olimpiady v moskve 1980 dekuji novak jan
PSK - admin píše:
Pondělí 21.12.2015 16:47
Dobrý den, odpověď na dotaz obdržíte e-mailem. Nalézt ji můžete též v archivu služby: http://www.ptejteseknihovny.cz/[…]/moderator-olympijskych-her-1980
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu