Olomoucký biskup Robert
Text dotazu
Dobrý den,
potřebovala bych získat nějaké informace o olomouckém biskupovi Robertovi. Zatím se mi nepodařilo nic nalézt.
Odpověď
Olomoucký biskup Robert neboli Ruprecht, byl 13. olomouckým biskupem v letech 1201-1240. Původně cisterciácký mnich a převor kláštera v Nepomuku v Čechách. Robert je tradicí pokládán za Angličana. Biskupem jej jmenoval král Přemysl Otakar I., kterému již od samého počátku jeho vlády poskytoval četné diplomatické a jiné služby.
Další informace najdete např. v těchto slovnících a encyklopediích:
BIOGRAFICKÝ slovník Slezska a severní Moravy. Seš. 5. Opava 1996. S.100-101. (zde je i literatura)
BUBEN, Milan. Encyklopedie českých a moravských sídelních biskupů. Praha 2000. S. 277- 278.
KATALOG moravských biskupů, arcibiskupů a kapitul staré i nové doby. Olomouc 1977. S.62- 63.
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Vědecká knihovna v Olomouci
Datum zadání dotazu
10.01.2008 12:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu