OLD SHATERHAND
Text dotazu
Chcel by som Vás pekne poprosiť o informáciu,aké bolo pravé meno Old Shaterhanda vo Vinetouovi. Ďakujem.
Odpověď
Dobry den,
Karel May ve svych pribezich ve ctenarich vzbuzoval pomoci ruznych poznamek a detailu, ktere se podobaly jeho vlastnimu zivotu, dojem, ze on sam je Old Shatterhandem v Americe a Karou ben Nemsi v Orientu.
V povidce "Unter Würgern" (1879) se vypravec zminuje, ze ho pritel Emery Botwell obcas nazyva Old Shatterhandem, dale uvadi, ze pochazi ze Saska a jeho krestni jmeno je Karl. V knize "Satan und Ischariot" (1893) uz dava K.May jasne najevo, ze Old Shatterhand, Kara ben Nemsi a dr. Karl May jsou jedna a tataz osoba. Vinnetou velmi casto nazyva Old Shatterhanda svym bratrem Scharlim (spatna vyslovnost jmena Charlie).
V 1.dile v prekladu Vitezslava Kocourka jsme nasli nize uvedene zminky o jmenu a puvodu Old Shatterhanda. Dalsi knihy Karla Maye jsme jiz neproverovali.
MAY, Karel. Vinnetou. 1.dil. Praha : Statni nakladatelstvi detske knihy, 1966. 322 s. s. 283 - Dival jsem se za nim [Old Shatterhand za Vinnetouem], a jeste mi znelo v uchu, jak poprve vyslovil me krestni jmeno tou zvlastni indianskou anglictinou: Charlie ... Šárlí ... Šárlí.
s. 65 - "Ja [Old Shatterhand] ovsem nejsem American, pochazim z Evropy, z Nemecka," rekl jsem na vysvetlenou.
Vyse uvedene informace byly prevzaty z techto stranek:
http://141.30.89.80/~thomas/wiki/index.php/Old-Shatterhand-Legende
http://141.30.89.80/~thomas/wiki/index.php/Old_Shatterhand
http://en.wikipedia.org/wiki/Old_Shatterhand
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kara_ben_Nems%C3%AD
http://de.wikipedia.org/wiki/Kara_Ben_Nemsi
Pokud byste mel zajem, ve fondu NK CR se nachazi nekolik zivotopisnych knih o K.Mayovi, ktere si muzete objednat na zaklade platneho ctenarskeho prukazu po otevreni knihovny, prostrednictvim elektronickeho katalogu NK CR - baze NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc).
JORDÁN, Karel. Muž zvaný Old Shatterhand : Karel May - osudy, knihy a hrdinové. Praha : Toužimský a Moravec, 1997. 167, [16] s. ISBN 80-85773-79-1.
HEERMANN, Christian. Der Mann, der Old Shatterhand war : Eine Karl-May-Biographie. Berlin : Verl. der Nation, 1988. 413 s.
FARIN, Klaus. Karel May : první německá pop-hvězda. Praha : Arcadia, 1994. 153 s., [5] s. ISBN 80-85812-09-6.
MAY, Karl. Já, náčelník Apačů : život a dílo Karla Maye. Praha : Olympia, 1992. 218 s., [8] s. ISBN 80-7033-196-8.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
31.10.2007 11:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu