Okruh vs. Škola
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jaký je základní rozdíl mezi slovy okruh(např. okruh
mistra Theodorika) a škola(např.Burgunsská škola).
Odpověď
Dobrý den,
dostupná literatura bohužel nevysvětluje pojem "okruh" Mistra Theodorika ani rozdíl či podobnost ve vztahu k pojmu "škola". Podle informací, které jsme zjistili, se domníváme (ovšem nejedná se o ověřenou informaci), že výraz okruh ve spojení s Mistrem Theodorikem je snad používán proto, že měl velmi málo přímých následovníků. Vývoj malířství na Západě i v Itálii se ubíral právě opačným směrem než umění Theodorikovo, které prudce vybočilo z kolejí dosavadního vývoje a výrazně se zaměřilo k naturalismu jako uměleckému cíli.
Zdá se tedy, že Theodorikův styl zanikl se skupinou jeho bezprostředních žáků a následovníků. Také počet zachovaných děl, v nichž se jeví přímé působení a vliv mistra Theodorika, je menší, než bychom u malíře jeho významu čekali.
S osobou mistra Theodorika je také zmiňován pojem dvorský nebo pražský okruh, tedy skupina umělců působících na dvoře Karla IV., jehož dvorním malířem byl právě Theodorik.
Naproti tomu škola je používána spíše pro skupinu umělců, kteří se vyznačují podobným stylem, motivy, použitím barev atd. a kteří na sebe v tvorbě většinou navazují.
Odbornější informace Vám však jistě poskytne např. Knihovna Uměleckoprůmyslového musea v Praze (http://www.knihovna.upm.cz/).
Použité prameny:
* DVOŘÁKOVÁ, Vlasta. Mistr Theodorik. Praha: Odeon, 1967. 76 s.
* PEŠINA, Jaroslav. Česká gotická desková malba. Praha: Odeon, 1976. 81 s.
* Česká malba gotická: deskové malířství 1350-1450. V Praze: Melantrich, 1938. 179 s, 276 s. obr. příl.
* Nová encyklopedie českého výtvarného umění. A-M. Praha: Academia, 1995.
546 s. ISBN 80-200-0521-8.
* Dějiny českého výtvarného umění: od počátků do konce středověku. I. díl/1.
sv. Praha: Academia, 1984. 397 s.
* Encyklopedie umění středověku. Praha: Odeon, 1969. 470 s.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.04.2009 13:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu