Okoky hlavy
Text dotazu
Dobrý den,
narazil jsem v jedné videohře na slovo, které jsem nikdy předtím neslyšel. Uvádím větu, kde se toto slovo vyskytuje, pro lepší kontext: „Ctihodní rytíři! Pozor na okoky hlavy! Sejmutí přilbice jednou denně napomáhá zabránit potížím lebky!“ Konkrétně jde tedy o slovo "okoky". Nepodařilo se mi nikde dohledat význam tohoto slova. Mám možnost přepnout hru do jiných jazyků, abych zjistil, jak se ostatní překladatelé vypořádali s překladem do jejich jazyků, a vypadá to, že by se mělo jednat o lupy na hlavě nebo nějaké jiné kožní onemocnění hlavy. Mohli byste se prosím pokusit zjistit, zda je tomu opravdu tak a jaká je etymologie tohoto výrazu? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
Vámi hledaný výraz jsme hledali v etymologických slovnících a také jsme ho zadávali do Digitální knihovny Kramerius, která obsahuje velké množství českých textů.
Slovo „okok/okoky“ se nám nepodařilo najít, domníváme se, že by mohlo jít o překlep slova „otoky“. Event. blízké je slovo „kok/streptokok, meningokok, enterokok".
Žádné další významy nebo souvislosti se nám nepodařilo objevit.
Výrazy „okoky“ ani „okok“ nezná ani Český národní korpus (https://www.korpus.cz/) - soubor textů v českém jazyce v němž je možné vyhledávat slova a zobrazovat je v jejich přirozením kontextu.
Pokud byste chtěl dále pátrat, pak bychom si dovolili doporučit Vám oslovit jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR, kde Vám poradí odborníci na jazyk český.
Použité zdroje
REJZEK, Jiří. Český etymologický slovník. Voznice: Leda, 2012. 752 s. ISBN 978-80-7335-296-7. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:7d57d880-65d4-11e6-aed5-5ef3fc9ae867
MACHEK, Václav. Etymologický slovník jazyka českého. Praha: Academia, 1968. 866 s. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:40ba3fc0-9053-11e3-bd09-005056827e51
HOLUB, Josef a KOPEČNÝ, František. Etymologický slovník jazyka českého. Praha: Státní nakladatelství učebnic, 1952. 575 s. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:81a43130-9270-11e2-8f81-5ef3fc9ae867
KOPEČNÝ, František. Etymologický slovník slovanských jazyků: slova gramatická a zájmena, Sv. 1: Předložky. Koncové partikule. Praha: Academia, 1973. 344 s. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:a8a72af0-39ae-11e7-82f6-001018b5eb5c
KOPEČNÝ, František, POLÁK, Václav a ŠAUR, Vladimír. Etymologický slovník slovanských jazyků: slova gramatická a zájmena, Sv. 2: Spojky, částice, zájmena a zájmenná adverbia. Praha: Academia, 1980. 783 s. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:6d58d2f0-18e3-11e7-981b-005056825209
VOKURKA, Martin a HUGO, Jan. Velký lékařský slovník. Praha: Maxdorf, c2002. 925 s. ISBN 80-85912-43-0. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:70546279457573cffa43fa4dc29ab6d5
VOKURKA, Martin a HUGO, Jan. Praktický slovník medicíny. Praha: Maxdorf, c2004. 490 s. ISBN 80-7345-009-7. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/[…]/uuid:dda35af0-10a8-11e7-9d16-005056825209
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
29.10.2021 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu