OK - vznik
Text dotazu
Dobrý den, moc by mě zajímal původ slova OK. Byla jsem svým kolegou informována, že jeho původ je z války Severu x Jihu, když vojáci psali na tabuli, kolik bylo obětí. Avšak nejsem přesvědčena o pravdivosti této informace :o) Mohli byste mi ji prosím potvrdit či vyvrátit?
Odpověď
Dobry den,
potvrdit Vasi informaci o puvodu vzniku a zacatek pouzivani slova (zkratky) OK., se nam nepodarilo. Posilame Vam jine verze vysvetleni tohoto hojne pouzivaneho a rozsireneho slova.
1/ o.k. v poradku. Pry zkratka angl. all correctus vsechno spravne, sloz. z all vsechen a correct spravny z lat. correctus spravny, v. korektni
zdroj: HOLUB, Josef, LYER, Stanislav Strucny etymologicky slovnik jazyka ceskeho se zvlastnim zretelem k slovum kulturnim a cizim. Praha: SPN, 1967.
2/ OK mid-19th century (originally US): probably an abbreviation of orl korrect, humorous form of all correct, popularized as a slogan during President Van Buren's re-election campaign of 1840; his nickname Old Kinderhook (derived from his New York birthplace) provided the initials.
Zdroj: The Oxford American Dictionsry of Current English. New York Oxford:
Oxford University Press, 1999.
3/ O.K. or OK., all right, correct. - Probably f om. Choctaw okeh, 'it is so'.
Derivative: O.K., transitive verb, to approve
Zdroj: KLEIN, Ernest A comprehensive etymological dictionary of the english longuage. London: Elsevier Publishing Company, 1971 Další informace můžete nalézt na http://www.prairienet.org/prairienations/ok.htm
4/ Dalsim zdrojem je elektronicka encyklopedie na internetu wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Okay
5/ nebo neznamy zdroj na strankach internetu OK (Okey) Etymologie této používané fráze je opravdová záhada. Existuje hned několik vysvětlení, ale my zde uvedeme jen to nejpravděpodobnější a nejvíce přijímané. Jako první tuto frázi používal ve své kampani politik Andrew Jackson v roce 1828, který byl proslulý katastrofálním hláskováním slov a OK používal pro frází "all correct", tj. "vše v pořádku".
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
28.11.2007 10:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu