Odsazení odstavce
Text dotazu
Dobrý den, měl bych dotaz ohledně formátování textu a to konkrétně na odsazení odstavců. Pokud je v textu používán kontinentální styl odlišení odstavců, tedy že na prvním řádku se dělá odsazení, tak používá se to i u prvního odstavce kapitoly? Já to znám tak, že nikoliv, protože účel je odlišit nový odstavec od předchozího a první odstavec nemá předchozí. Případně můžete mi prosím poskytnout nějaký odkaz, kde je to jasně řečeno. Děkuji!
Odpověď
Dobrý den,
určitou autoritou v tomto může být norma ČSN 01 6910 – Úprava dokumentů zpracovaných textovými procesory z roku 2014, jejímž zpracovatelem je Ústav pro jazyk český AV ČR.
Jedna z norem, týkající se odstavců, říká toto: „po sobě následující odstavce stejné úrovně textu, které mají jinak shodnou úpravu, se člení mezerou mezi odstavci, popřípadě odstavcovou zarážkou.“ Je možné to interpretovat tak, že text pod nadpisem má jinou úroveň a není formálně pokračováním předchozího. Samotná norma má pouze doporučující charakter, nicméně můžou ji vymáhat instituce, které se jí řídí a mají ji začleněnou ve svých vnitřních pravidlech.
Některé organizace doporučují, respektive požadují pro své texty, aby první řádek či odstavec textu nebyl odsazen, například Filozofická fakulta Masarykovy univerzity a Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy. Volněji k tomuto přistupuje  Metodika psaní závěrečných prací fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií Technické univerzity v Liberci.
Obecně Vám můžeme doporučit si zjistit, jaká pravidla pro psaní a úpravu textů vyžaduje konkrétní organizace, se kterou budete formálně komunikovat.
Použité zdroje
• Česká technická norma ČSN 01 6910 - úprava písemností zpracovaných textovými procesory = Guidelines for text writing layout of word processed documents. Praha: Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví, 2014, s. 31.
• Ústav pro jazyk český AV ČR: https://ujc.cas.cz/[…]/
• Otázky a odpovědi k ČSN 01 6910 (2014): https://ujc.cas.cz/wp content/uploads/2024/06/otazky-a-odpovedi-k-csn-01-6910_2014_ed1.pdf
• Opatření děkana Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy: https://fsv.cuni.cz/opatreni-dekana-c-18/2017 (v příloze č. 1)
• Pravidla pro úpravu odborných textů (Filozofická fakulta Masarykovy univerzity): https://www.phil.muni.cz/fil/vyuka/uprava_odb_textu.html
•Metodika zpracování diplomových, bakalářských a vědeckých prací na FM TUL: https://dspace.tul.cz/[…]/content
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
23.09.2024 17:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu