"odpovědnost" a "zodpovědnost"
Text dotazu
Dobrý den, můžete mi, prosím, napsat přesný význam slov "odpovědnost" a "zodpovědnost" a rozdíl mezi těmito slovy - pokud nějaký je. Slovo bude použito v následující vazbě: Ředitel/manager/management firmy atp. má "odpovědnost"/"zodpovědnost" za chod celé organizace/firmy. Mnohokrát předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den, volně na internetu naleznete výklad pojmu odpovědnost např. na Wikipedii: http://cs.wikipedia.org/wiki/Odpov%C4%9Bdnost
Odpovědnost je široký právní, morální a etický pojem, který označuje ručení osoby X za nějakou věc či jednání Y, případně před nějakou instancí Z. Je třeba rozlišovat mezi odpovědností retrospektivní - odpovědností za něco, co se už stalo, jako je tomu u odpovědnosti právní nebo trestní - a odpovědností prospektivní, jež osobě X něco ukládá do budoucnosti.[1] Odpovědnost může být omezená a podmíněná, jak tomu bývá v právních vztazích, anebo nepodmíněná a neomezená, jak tomu často je v lidském životě. S odpovědností úzce souvisí zodpovědnost jako ctnost člověka, který si své odpovědnosti hledí.
Zodpovědnost - princip odpovědnosti nejen za sebe, ale i za svěřené činnosti a věci, musí moderní člověk zvnitřňovat a přijímat jako samozřejmý nárok na sebe, zejména proto, aby se na něj druzí mohli spoléhat. Proto je zodpovědnost tak hledaná kvalita v řídících i podřízených funkcích. Ovšem i příliš ostré vědomí odpovědnosti a rizik může vést k tomu, že dotyčný člověk se neodváží rozhodovat, že bude váhat a zajišťovat se, čímž způsobí škodu nebo nezdar.
Výklad hesla odpovědnost dále naleznete:
Iuridictum - Encyklopedie o právu
http://iuridictum.pecina.cz/w/Odpov%C4%9Bdnost
Případně výklad v online encyklopedii filozofie (v angličtině)
http://www.iep.utm.edu/r/responsi.htm
Dále uvádíme výklad slov z
Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. Praha: 1994. ISBN 80-200-0493-9
zodpovědný: odpovědný být z. za podřízené, za své jednání; kniž. rodiče jsou z. za své děti, je to z. pracovník (rozvážný)
zodpovědnost: za děti, před národem; smysl pro z.; udělat něco na vlastní z.; nést, brát na sebe z.; zbavit se z.;
odpovědný: zodpovědný  1. kt. je povinnen ručit; být o. za své svěřence, za plnění úkolu (nadřízený, orgánům), za pořádek
2. projevující vědomí odpovědnosti, morální vlastnosti; neo. pracovník
3. svědčící o tom; o. vztah k práci
4. závažný, významný, důležitý ; o-ná funkce
odpovědnost: mít o. za děti, k, vůči celku,; převzít o. za celou skupinu; být si vědom své o.; dělá to na vlastní o.
Doporučujeme Vám dále kontaktovat Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český - viz odkaz na první stránce naší služby,případně využít online jazykovou příručku tohoto ústavu - viz http://prirucka.ujc.cas.cz/
(odkaz také z první stránky naší služby), kde je mimo jiné uvedeno v pozn. k heslu, že "obě podoby jsou významově rovnocenné" (zodpovědný / odpovědný).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
21.05.2009 11:04
IDe píše:
Středa 06.11.2019 21:09
Newspeak jak vyšitý. Třebas neúmyslný, způsobený tím, že autor odpovědi se není schopný stručně a srozumitelně vyjádřit (z matematiky měl nejspíš pětku), po přidání dalších košatých blábolů zjistíte:
1. Žádný rozdíl nejspíš neexistuje
2. Nic nezjistíte, nejste na tom o nic líp než před položením otázky
3. Odpovídající se neumí stručně a srozumitelně vyjadřovat
1. 2. i 3. je správné :-(
PSK - admin píše:
Čtvrtek 07.11.2019 08:33
Dobrý den, mrzí nás, že Vám naše odpověď přijde neodpovídající. Informace ovšem pocházejí ze slovníků a dalších tištěných i volně dostupných odborných zdrojů.
S pozdravem PSK
Miroslav Klouda píše:
Neděle 21.11.2021 12:01
ZODPOVĚDNOST - vlastnost člověka, který je zodpovědný, tedy svědomitý. Zodpovědnost (=svědomitost) takovému člověku nedovolí jednat nečestně, nedbale apod.
ODPOVĚDNOST - není vlastnost, ale povinnost za něco odpovídat, tedy ručit pod hrozbou viny, obvinění a případně trestu ("vina" se skrývá ve slově "povinnost"). Bývá někým někomu svěřena nebo někým na někoho vložena. Jak řečeno výše, může směřovat do minulosti i do budoucnosti.
Příklady:
Díky své zodpovědnosti na noční směně nespal, a tak dokázal včas předejít nehodě způsobené poruchou zařízení.
Je to zodpovědný člověk, na kterého se můžeme spolehnout.
Zachoval se velmi zodpovědně, když udělal vše pro záchranu života cestujících.
(Nápis na dveřích obchodu:) Odpovědný vedoucí: X. Y. (=Je nucen na něco dohlížet, aby nebyl potrestán. Pokud není "zodpovědný", je pro něj toto pověření, tato "odpovědnost", tím náročnější.)
Každý zaměstnanec nese odpovědnost za kvalitu své práce.
Za otravu Bečvy musí být někdo odpovědný.
Řidič odmítá odpovědnost za havárii, protože tvrdí, že autobus měl poruchu.
Mé osobní přání je, aby se novináři, redaktoři, politici atd. konečně naučili češtinu, aby mladá generace nemusela tápat, co je vlastně správně.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu