Odkazy na digitální knihy - příprava na přijímací zkoušky z dějin umění
Text dotazu
Dcera se nyní připravuje na VŠ obor Dějiny umění. Prosím o zaslání doporučených knih nebo i jiných dokumentů, odkazů, které by ji připravily na přijímací zkoušky dějiny umění. Nejlépe v digitální formě. Případně e-knihy nebo klasické knihy.
Odpověď
Dobrý den,
k dějinám umění existuje nepřeberné množství zdrojů. Hledat můžete např. v Souborném katalogu (https://www.nkp.cz/katalogy-a-db/souborny-katalog-cr) , v databázích Google Books (https://books.google.com/), Google Scholar (https://scholar.google.com/).
Např. zde naleznete informace o přijímacím řízení na podobný obor: https://udu.ff.cuni.cz/cs/uchazec/prijimaci-zkousky/. Ideálně na stránkách konkrétní školy, na kterou se Vaše dcera bude hlásit, jistě také naleznete další informace.
Doporučujeme Vám webový portál knihoven z oboru umění a architektury: https://artlib.eu/#!/ .
Z katalogu NK ČR jsme pro Vás namátkou vybrali zdroje, které se zabývají dějinami umění obecně. Dále je možné si zde najít i další zdroje pro různá historická období, umělecké směry apod. Zadáváním klíčových slov do vyhledávače.
PIJOÁN, José. Dějiny umění. Vyd. 3. Praha: Odeon, 1987-1991. 10 sv. Světové umění; sv. 96, 97, 100, 103, 104, 107, 108, 109, 110. ISBN 80-207-0888-X.
JUREČKOVÁ MALIŠOVÁ, Veronika. Dějiny umění v souvislostech [CD-ROM]. 1. vydání. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2014. Skripta. ISBN 978-80-244-4300-3.
MRÁZ, Bohumír. Dějiny výtvarné kultury. 7. vydání, v Idea servis 6. vydání. V Praze: Idea servis, 2022- . svazky. ISBN 978-80-85970-97-5.
VANĚK, Jiří. Dějiny umění ve výtvarné kultuře západní tradice. 1. vydání. Praha: ARSCI, 2015-2017. ISBN 978-80-7420-052-6.
FARTHING, Stephen, ed. Umění: od počátku do současnosti. V Praze: Slovart, 2012. 576 s. ISBN 978-80-7391-622-0.
CUMMING, Robert. Umění. V Praze: Slovart, 2007. 512 s. Velký ilustrovaný průvodce. ISBN 978-80-7209-971-9.
LOON, Hendrik Willem van. Umění: malířství, sochařství, architektura, hudba a tak zvaná menší umění. Překlad Zdeňka Horká. 2. vydání. Praha: Václav Petr, 1940. 602 stran, 119 nečíslovaných listů obrazových příloh. Kmen.
KAŠOVÁ, Jitka, ed. Umění dob minulých I.-III. Praha: Raabe, ©2011. 68, 63 s. Dějepis; 1. Dobrá škola. ISBN 978-80-86307-63-3.
HOLLINGSWORTH, Mary. Umenie v dejinách sveta. 1. vyd. Bratislava: Mladé letá, 2006. 511 s. ISBN 80-10-00796-X.
Umění: velký obrazový průvodce. Překlad Markéta Hánová. Vyd. 2. [Praha]: Knižní klub, 2014. 612 s. Universum. ISBN 978-80-242-4494-5.
Nakonec Vám přinášíme přehledy zdrojů (i elektronických) pro studenty tohoto oboru:
https://knihovna.phil.muni.cz/katalogy-a-zdroje/prehled-doporucenych-zdroju/dejiny-umeni
https://www.udu.cas.cz/cz/knihovny/databaze-a-odkazy-na-externi-zdroje
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.01.2023 15:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu