Odkaz Edvarda Beneše - zdroj
Text dotazu
Můžete, prosím, zjistit, odkud pochází známý "Odkaz Edvarda Beneše", kde autor varuje před zpochybňováním dekretů a návratem sudetských Němců? (Viz např. http://www.psp.cz/[…]/s020140.htm nebo http://www.odhodlani.cz/news/vazeni-spoluobcane-/) Byl někde otištěn v dobových novinách apod.? Tento text je zkopírovaný na mnoha internetových stránkách, ale nikde se mi nepodařilo zjistit, zda je to autentický projev, upravená verze nebo mystifikace. Mohli byste mi prosím pomoci s ověřením? Předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
text, který hledáte,  je opravdu na několika místech na internetu pod různými odkazy, viz níže.  Bohužel ale není nikde uveden zdroj. Prošli jsme Odsun Němců, ed. Věra Olivová, 1995, Odsun Němců z Československa a dokumenty, 2011, obě Knižnice Společnosti Edvarda Beneše, Odsun Němců z Československa, ed. Karel Novotný, Dita 1996, 2. nezměněné vyd. 2002, ale žádná z těchto publikací neobsahuje text, Vámi uvedený.
Dotaz jsme konzultovali s pracovnicí Společnosti Edvarda Beneše a v její odpovědi se uvádí:
"Odpověď na Váš dotaz obsahuje Bulletin Společnosti Edvarda Beneše, č. 25, Únor 2012, s. 57 - 61: Karel Novotný, Prokazatelný podvrh si nezasloužil uveřejnění (Národní osvobození 2011, č. 21, 12. října, s. 3)."
Bohužel ve fondu NK ČR Bulletin Společnosti Edvarda Beneše z roku 2012 není, proto jsme si vysvětlující článek nemohli přečíst. Níže uvedený bibliografický záznam uvádí, která knihovna Bulletin má ve svém fondu, na kterou se můžete obrátit. V periodiku Národní osvobození autor Karel Novotný, historik a místopředseda Společnosti Edvarda Beneše,  uvádí, že se "můžeme důvodně domnívat, že údajný Benešův apel k spoluobčanům...má svůj původ v prostředí někdejších Sládkových republikánů, přičemž nejenom některé věcné údaje v jeho textu, ale celé jeho znění svědčí o tom, že tento údajný Benešův "památný dopis" je ve skutečnosti podvrhem..."
Dušan Rovenský na idnes.cz
http://rovensky.blog.idnes.cz/c/113218/Nejhorsi-obavy-prezidenta-Benese.html
http://www.psp.cz/eknih/1996ps/stenprot/020schuz/s020140.htm
Závěrem připomenu slova, která pronesl Beneš v květnu 1947. Cituji: "Vážení spoluobčané, v době nedávné jsem podepsal historicky významné dokumenty pro naši Československou republiku. Tyto dokumenty nám dávají naději, že se již nikdy nebudou opakovat tragické události let 1938-39. Vědom si neblahé zkušenosti našeho národa, zejména z II. světové války, zanechávám vám odkaz, ve kterém vás varuji před možnými pozdějšími požadavky na znovuosídlení našeho pohraničí sudetskými Němci, kteří byli po právu odsunuti. Může se stát, že mé dekrety, vydané z rozhodnutí vítězných mocností, budou s odstupem času revanšisty prohlašovány za neplatné. Může se stát, tak jako v minulosti, že se najdou "čeští vlastenci", kteří se budou sudetským Němcům za jejich odsun omlouvat, a že budou nakloněni otázce jejich návratu. Nenechte se oklamat a jejich návrat nedopusťte. Hitlerové odcházejí, avšak snaha o ovládnutí Evropy Německem zůstává. Nezapomeňte, že mé dekrety se týkaly i potrestání vlastizrádců, že mají trvalou platnost, a potrestejte všechny případné vlastizrádce, ať je to kdokoli a v kterékoli době. Váš Edvard Beneš."
http://www.psp.cz/eknih/1996ps/psse/stenprot/001schuz/s001002.htm
http://cepin.cz/cze/prednaska.php?ID=306
____________________________________
Hlavni zahlavi      Spolecnost Edvarda Benese
Nazev               Bulletin Spolecnosti Edvarda Benese
Nakl. udaje         Praha : Spolecnost Edvarda Benese, [199-?]-
Popis (rozsah)      sv. ; 21 cm
Ve fondu            ABA001
Svazky: sv. 4-23(unor 2010)- -- prezencne
Ve fondu            ABB036
Roky: 1992-95,1997,2004- (akt. 2012)
Ve fondu            CBA001 -- sign. CC3.887
Roky: 1996,1999,2001,04- (akt. 2010)
Ve fondu            KLG001 -- sign. V/4467
Roky: 2005- (akt. 2011)
Ve fondu            LIA001 -- sign. PA 1713
Roky: 1991-98,2006- (akt. 2012)
Ve fondu            OLA001 -- sign. 1-151.541
Roky: 2004-
Ve fondu            PNA001 -- sign. 391A53989
Svazky: 17-? (akt. 2012)
Cislo nar.bibl.     cnb001185513
Souc. periodicita   Rocenka
Poznamka            Nazev z obalky
Poznamka            Jednotlive sv. maji ISBN
Poznamka            Popsano podle: c. 9 (1997)
Predmet. heslo      Benes, Edvard, 1884-1948
Predmet. heslo      Spolecnost Edvarda Benese
Predmet. heslo      20.-21. stol.
Predmet. heslo      1884-1948
Predmet. heslo      vedecke spolecnosti -- Cesko -- 20.-21. stol.
Predmet. heslo      prezidenti -- Ceskoslovensko
Predmet. heslo      zahranicni odboj -- Ceskoslovensko
Predmet. heslo      Praha (Cesko)
Forma a zanr        bulletiny
Forma a zanr        sborniky
MDT                 001.32
MDT                 32-051
MDT                 323.25/.26-027.63
MDT                 (437.3)
MDT                 (437)
MDT                 (437.311)
MDT                 (055)
MDT                 (062.552)
Zobrazit            http://toc.nkp.cz/NKC/200912/contents/nkc20051185513_2.pdfObsah - 21(2008)
Zobrazit            http://toc.nkp.cz/NKC/200912/contents/nkc20051185513_3.pdfObsah - 22(2009)
Zobrazit            http://toc.nkp.cz/NKC/201102/contents/nkc20051185513_4.pdfObsah - 23(2010)
System. cislo       000094215
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.06.2012 08:59
Pavel Zídek píše:
Sobota 25.12.2021 00:13
Tohle varování neboli poselství Edvarda Beneše bylo i zfilmováno. Před lety jsem ho shlédl na Youtube, už tam není, byl to kvalitní filmový záznam projevu Beneše někde ve "studiu". Nicméně je tam alespoň podobný audio záznam projevu, kde říká v podstatě to samé.
kolemjdoucí píše:
Pátek 24.02.2023 09:41
Reaguji na příspěvek pana Zídka. Ano, bylo to také na YouTube, viděl jsem to, ale nebyl to Benešův zfilmovaný projev, leč k mluvenému textu byly připojeny zfilmované fotografie s Benešem, které se střídaly - nebyl tam Beneš v pohybu při projevu. Mluvený text byl hlasem podobný hlasu Benešovu, nicméně kdesi v půli byla znatelná změna (jiný mluvčí? nebo jiná změna?) a pečlivým srovnáním poslechu s jinou Benešovou uvěřitelně autentickou nahrávkou jsem nabyl přesvědčení, že mluvený text nevycházel z Benešových úst. Také téma, kterou se nahrávka zybývala, nepříliš zapadala do doby, které byla nahrávka pripsána - bylo to nejak krátce po osvobození.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu