Odhady počtů divokých prasat v ČR
Text dotazu
Vážení,
chtěl bych Vás poprosit, zda byste mohli najít nějakou tabulku, kde by byly odhady, kolik v České republice žije divokých prasat dle jednotlivých let, ideálně aspoň od roku 1993. A taky nějakou tabulku jejich odstřelu, kolik se jich odstřelilo v tom kterém roce. Nějaké oficiální statistiky.
Hledal jsem to na internetu, ale všude jen píšou, že se to špatně počítá, protože prasata migrují desítky kilometrů během dne a odpoledne mohou být v jiném kraji, než byla ráno, a že se to velmi liší podle období v roce, podle toho, jestli mají mladé nebo ne, atd. Nakonec jsem pár tabulek našel, ale připadaly mi nesrozumitelné, nevím, co přesně obsahovaly. Existují sčítání šelem, Česká společnost ornitologická dělá sčítání veškerých druhů ptáků, tak přece musí existovat i nějaké odhady prasat divokých.
Předem děkuji za odpověď!
Odpověď
Dobrý den,
podle zákona o myslivosti 449/2001 v platném znění musí uživatelé honiteb každoročně provést sčítání zvěře a výsledek písemně oznámit příslušnému orgánu státní správy myslivosti.
Uživatel honitby je též povinen vést záznamy o honitbě a mysliveckém hospodaření v ní a podávat hlášení orgánu státní správy myslivosti pro statistické účely. Vedení myslivecké evidence a statistiky o honitbě a mysliveckém hospodaření v ní je součástí rezortního statistického zjišťování.
Z těchto údajů jsou pak vypracovávány myslivecké statistiky.
Myslivecká evidence za ČR na stránkách Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů - http://www.uhul.cz/ke-stazeni/ostatni/myslivecke-statistiky-od-roku-1960
Přináší informace o stavu a odstřelu zvěře na území ČR (souhrnná data myslivecké evidence od r. 1966), vč. divokých prasat (kňour, bachyně, lončák, sele). Jedná se o data bez honiteb obhospodařovaných Vojenskými lesy a statky, s.p. a bez honiteb správ národních parků.
Dále grafy vývoje stavu a odstřelu černé zvěře obsahuje např. článek:
TUREK, Kamil, et al. K myslivecké statistice. Myslivost [online]. 27. 9. 2018 [cit. 2019-06-10]. Dostupný z: https://www.myslivost.cz/Pro-myslivce/Aktuality/K-MYSLIVECKE-STATISTICE%E2%80%A6
Obor
Biologické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.06.2019 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu