Odepisování dlouhodobého majetku v zemích Evropské unie
Text dotazu
Jedna naše uživatelka potřebuje vyhledat způsoby odepisování dlouhodobého majetku v zemích Evropské unie. Zajímá ji zejména Francie, Německo, UK, Slovensko, Polsko, Rakousko, Nizozemí, Kypr. Prosím Vás o sdělení, kde lze tyto informace najít. Předem Vám děkuji.
Odpověď
Níže naleznete pár tipů na vhodné dokumenty k Vašemu tématu jak z fondu CIKS VŠE, tak také z internetu. Velká část z nich má volně přístupné plné texty. Doporučuji Vám také prohlédnutí seznamů použité literatury u jednotlivých vysokoškolských kvalifikačních prací jako inspiraci pro případné další relevantní materiály k Vašemu tématu.
Při hledání Vašeho tématu, jak na volném webu, tak např. i v rámci Souborného katalogu VŠE (http://library.vse.cz) doporučuji použít např. termíny:
mezinárodní účetní standardy / international accounting standards
odpisování majetku / assets depreciation / amortization
pravidla / metody pro odpisování majetku / depreciation rules / methods
jména vybraných zemí EU
Vaší uživatelce rovněž doporučuji hledat informace na konkrétních webových stránkách ministerstev financí vybraných evropských zemí apod.
Příklady tištěných publikací ve fondu CIKS VŠE
Ficbauer, Jiří a Ficbauer, David. Mezinárodní účetní standardy a daňové systémy. 4. aktualiz. vyd. Ostrava: Key Publishing, 2011. 162 s. Ekonomie. ISBN 978-80-7418-104-7.
Jílek, Josef a Svobodová, Jitka. Účetnictví podle mezinárodních standardů účetního výkaznictví 2013. 3. vyd. Praha: Grada Publishing, 2013. 448 s. Účetnictví a daně. ISBN 978-80-247-4710-1.
Láchová, Lenka. Daňové systémy v globálním světě. Vyd. 1. Praha: ASPI, 2007. 271 s. ISBN 978-80-7357-320-1.
Nerudová, Danuše. Harmonizace daňových systémů zemí Evropské unie. 3., přeprac. a rozš. vyd. Praha: Wolters Kluwer Česká republika, 2011. 319 s. Daňová řada. ISBN 978-80-7357-695-0.
Picker, Ruth et al. Applying international financial reporting standards. 3rd ed. Milton Qld: John Wiley & Sons Australia, 2013. xvi, 1203 s. ISBN 978-0-7303-0212-4.
Příklady vysokoškolských kvalifikačních prací VŠE (plné texty jsou dostupné v rámci Souborného katalogu VŠE - http://library.vse.cz)
Čondlová, Dagmar. Společný konsolidovaný základ daně korporací (CCCTB) v EU. Praha, 2013. Vedoucí práce Květa Kubátová.
Drdová, Hana. Komponentní odpisování dlouhodobých hmotných aktiv. Praha, 2012. Vedoucí práce Libor Vašek.
Kačírková, Adéla. Účetní a daňová specifika dlouhodobého hmotného majetku. Praha, 2013. Vedoucí práce Libuše Müllerová.
Koláčková, Ivana. Porovnání účetních a daňových odpisů dlouhodobého majetku v České republice a na Slovensku. Praha, 2012. Vedoucí práce Gabriela Ďurianová.
Sladká, Ludmila. Dlouhodobý hmotný majetek dle IAS/IFRS a českých předpisů/Fixed Assets according to IAS/IFRS and Czech Legislation. Praha, 2010. Vedoucí práce Marie Míková.
Šebestová, Anna. Dlouhodobý hmotný majetek dle českých účetních předpisů a IAS/IFRS. Praha, 2008. Vedoucí práce Karel Martiník.
Příklady volně dostupných online zdrojů
Depreciation in EU Member States: Empirical and Methodological Differences
http://www.euklems.net/pub/no17.pdf
Dlouhodobý nehmotný majetek v členských státech EU a v systému CCCTB
http://kvf.vse.cz/storage/1239727685_sb_nerudova.pdf
IFRS Foundation
http://www.ifrs.org/About-us/Pages/IFRS-Foundation-and-IASB.aspx
Metody odpisování dlouhodobého majetku ve vybraných státech EU
http://is.muni.cz/th/369903/esf_b/bp-boranek.pdf
Mezinárodní účetní standardy (IAS)
http://europa.eu/legislation_summaries/internal_market/single_market_services/financial_services_general_framework/l26040_cs.htm
Worldwide Corporate Tax Guide 2014
http://www.ey.com/Publication/vwLUAssets/Worldwide_corporate_tax_guide_2014/$FILE/Worldwide%20Corporate%20Tax%20Guide%202014.pdf
Worldwide Tax Summaries
Corporate Taxes 2014/2015
http://www.pwc.com/gx/en/tax/corporate-tax/worldwide-tax-summaries/assets/pwc-worldwide-tax-summaries-corporate-2014-15.pdf
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Centrum informačních a knihovnických služeb Vysoké školy ekonomické v Praze
Datum zadání dotazu
02.12.2014 12:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu