odborná periodika z oblasti ekonomie
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se dozvěděla, jaká odborná periodika z oblasti ekonomie a mezinárodní (hospodářské) politiky mohu najít v období let 1945-1948? Případně jak takové položky vyhledávat? Děkuji za ochotu
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za opožděnou odpověď na Váš dotaz. Výběr periodik z Vámi uvedeného období 1945-1948 není bohužel příliš snadný. Bibliografie novin a časopisů vydávaných na našem území je komplexně zpracovaná do roku 1945 (http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001571100&local_base=NKC, http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001717708&local_base=NKC - tyto bibliografie jsou vybaveny i různými rejstříky včetně věcného, v online podobě databáze Periodika vydáváná v českých zemích  - http://www.mzk.cz/katalogy-databaze/databaze/volne-dostupne-ceske-online-zdroje#per).
Začátkem 60. let vyšly  zpětně pod názvem "Bibliografie periodik v českých krajích 1945-1963" pro jednotlive kraje soupisy, které shrnovaly periodika vydávaná v daném kraji letech 1945-1963. Tyto soupisy bohužel nejsou vybaveny žádnými předmětovými rejstříky, jde o čistě abecední seznam seřazený podle názvu periodika bez podrobnějšího popisu. Pokud byste měla zájem, tyto bibliografie si můžete prostudovat např. v Referenčním centru  NK ČR (http://www.nkp.cz/sluzby/dulezite-odkazy/studovny/refc, http://aleph.nkp.cz/F/?func=find-b&find_code=WRD&request=bibliografie+periodik+%C4%8Desk%C3%BDch&filter_code_1=WTP&filter_request_1=&filter_code_2=WLN&adjacent=N).
Pokusili jsme se z online katalogu NK ČR vybrat tituly, které by mohly odpovídat Vašemu tématu, nicméně bychom Vám doporučovali ještě projít zmíněné bibliografie:
* Obzor národohospodářský - http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001528907&local_base=NKC
* Obchodní rozhledy - http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002236831&local_base=NKC
* Zahraniční obchod republiky Československé - http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002162044&local_base=NKC  - statistiky
* Zahraniční obchod -  http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000356698&local_base=NKC , http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=001315080&local_base=NKC
* Československý obchod - http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002233590&local_base=NKC
* Bilance a daně - http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002342308&local_base=NKC
* Podnikové hospodářství - http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002436350&local_base=NKC
* Plánované hospodářství - http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000772517&local_base=NKC
* Der Einzelhandl - http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002454930&local_base=NKC
* Hospodářské zprávy - http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002225625&local_base=NKC
* Merkur - https://aleph.mzk.cz:443/F?func=direct&doc_number=000030396&local_base=SBP01&format=999
* Der Grosshandel - https://aleph.mzk.cz:443/F?func=direct&doc_number=000035874&local_base=SBP01&format=999
U některých periodik je možné svazky z let 1945/1948 objednat ke studiu prostřednictvím online katalogu, v některých případech pravděpodobně ještě bude nutné, abyste si periodika našla v naskenovaných katalozích (http://katif.nkp.cz) a objednala si je tímto způsobem. Pokud byste si způsobem vyhledávání v naskenovaných katalozích nebyla zcela jistá, dejte nám, prosím, vědět. Poslali bychom Vám ke konkrétním titulům bližší informace.
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
04.06.2013 10:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu