Odborná díla o žánru dystopie/antiutopie
Text dotazu
Dobrý den,
ráda čtu dystopickou beletrii, hlavně romány. Mohli byste mi, prosím, doporučit nějaká odborná díla (knihy a články) o žánru dystopie/antiutopie (v češtině i angličtině), kde bych se dozvěděla obecné informace o tomto žánru?
Děkuji a přeji hezký den
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se Knihovny. Jedná se o docela náročnou otázku – téma dystopie a antiutopie v literatuře pokrývá rozsáhlé množství zdrojů. V našem katalogu jsme pod heslem „dystopie/antiutopie“ dohledali jednotky, jejichž seznam přikládáme na konci naší odpovědi. V rámci digitálních platforem je výběr podstatně rozsáhlejší. Čtenáři NK ČR mají k těmto databázím přístup zde: https://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju (dálkové přihlášení provedete skrze ikonu oranžového dráčka/gryfa vedle názvu databáze, nebo můžete tyto zdroje procházet přímo na počítačích v budově NK ČR). Z licencovaných databází doporučujeme nahlédnou například do EBSCO eBook Collection, Gale Literature Online nebo databázi ProQuest.
CLAEYS, Gregory. Dystopia: a natural history: a study of modern despotism, its antecedents, and its literary diffractions. First edition. New York: Oxford University Press, 2017. x, 556 stran. ISBN 978-0-19-878568-2.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=003001668&local_base=NKC
JANOŠČÍK, Václav. Dystopický realismus: jak se učit skrze kapitalismus a temné budoucnosti: pop filozofie, pop teorie 1.2. První vydání. V Praze: Akademie výtvarných umění, 2021. 262 stran. ISBN 978-80-88366-06-5.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=003398130&local_base=NKC
PAVLOVA, Olga. 2+2=5: světy antiutopické a dystopické literatury. Vydání první. Praha: Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, 2022. 115 stran. ISBN 978-80-7671-066-5.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=003416306&local_base=NKC
KAGARLICKIJ, Julij Iosifovič. Fantastika, utopie, antiutopie. 1. vyd. Praha: Panorama, 1982. 438 s. Pyramida.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000401473&local_base=NKC
NAXERA, Vladimír, STULÍK, Ondřej a BÍLEK, Jaroslav. Literární a filmové dystopie. Vydání: první. V Banskej Bystrici: Belianum, [2015]. 119 stran. ISBN 978-80-557-1060-0.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002783457&local_base=NKC
BRODMAN, Barbara, ed. a DOAN, James E., ed. Utopia and dystopia in the age of Trump: images from literature and visual arts. Vancouver: Fairleigh Dickinson University Press, [2019], ©2019. vi, 237 stran. ISBN 978-1-68393-167-6.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=003163610&local_base=NKC
FEATHERSTONE, Mark. Planet utopia: utopia, dystopia, and globalisation. First published. London: Routledge, Taylor & Francis Group, 2017. 249 stran. Routledge studies in social and political thought; 121. ISBN 978-0-415-99770-6.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002896363&local_base=NKC
KREJČÍK, Přemysl. Zatmění po utopickém večírku: sonda do české dystopické prózy 80. let 20. století. Vydání první. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2019. 256 stran. ISBN 978-80-7560-237-4.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=003133327&local_base=NKC
ZÄHRINGER, Raphael. Hidden topographies: traces of urban reality in dystopian fiction [online]. Berlin, [Germany]: De Gruyter, 2017, ©2017. Buchreihe der Anglia / Anglia Book Series; Volume 57 [cit. 2023-03-27]. ISBN 978-3-11-053585-3. Dostupné z: https://ebookcentral.proquest.com/lib/natl-ebooks/detail.action?docID=4851886.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=003007586&local_base=NKC
GORDIN, Michael D., ed., TILLEY, Helen, ed. a PRAKASH, Gyan, ed. Utopia/dystopia: conditions of historical possibility. Princeton: Princeton University Press, ©2010. vi, 293 s. ISBN 978-0-691-14697-3.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=002266306&local_base=NKC
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
27.03.2023 08:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu