Odboj Modrá fronta- Vladimír Lorenz
Text dotazu
Dobrý den, zajímá mě člověk jménem Vladimír Lorenz- https://cs.wikipedia.org/wiki/Vladim%C3%ADr_Lorenz
zajímá mě především jeho působení jako skauta v pevnosti Hanička, ve studentském odboji železničářů Modrá fronta a pak působení v Bechyni v odboji založeném Alfonsem Paarem. Existují podrobné dokumenty, které nejsou dostupné na netu ? Předem děkuji za Váš čas a pomoc.
Odpověď
Vážená paní ...,
dokumenty, podrobněji pojednávající o zmíněném působení Vladimíra Lorenze v SOS a následně v protektorátním odboji samozřejmě existují, nicméně se zpravidla jedná o archivní fondy různých institucí. Pro okolnosti jeho služby během podzimu 1938 bych Vám doporučil obrátit se na Vojenský historický archiv (podatelna-vua@army.cz), v jehož fondech naleznete dokumenty, spojené s jeho službou či spoluprací s vojskem. Dalším archivním fondem, resp. institucí,  kde byste mohla zjistit další podrobnosti, je Archiv skautského institutu (archiv@skautskyinstitut.cz), dále pak organizace Paměť národa (http://www.pametnaroda.cz/page/index/title/contacts), která s Vladimírem Lorenzem roku 2007 natočila rozhovor a s nejvyšší pravděpodobností disponuje dalšími prameny. Konečně poslední možostí, kterou bych Vám ve Vašem bádání doporučil, je kontaktovat historiky Vojenského historického ústavu, Mgr. Tomáše Jakla, nebo PhDr. Jiřího Plachého, PhD., kteří se problematikou domácího odboje v období Protektorátu zabývají. Kontaktovat je můžete na adrese museum@army.cz. Mimo tato doporučení také přikládám soupis relevantní literatury, která se sice personáliemi primárně nezabývá, nicméně Vám bude nápomocná ohledně okolností a souvislostí.
Použité zdroje
Monografie:
SPEYCHAL, Robert. Stráž obrany státu. Praha : MV & H, 2002. 58 s. : il. (některé barev.) ; 31 cm (Encyklopedie stejnokrojů Československa ; I.) ISBN:80-238-8328-3.
LÁŠEK, Radan. Velitelé praporů SOS. Praha : Codyprint, 2009. 227 s. : čb. fot., mp., faks. [Portréty.] ISBN:978-80-903892-0-5.
LÁŠEK, Radan. Jednotka určení SOS. Praha: Codyprint, 2006. ISBN: 80-902964-7-5
LUŽA, Radomír. V Hitlerově objetí: kapitoly z českého odboje. Vyd. 1. Praha: Torst, 2006, 536 s. ISBN 80-7215-286-6.
Články:
HOLUB, Ota. Organizace a příprava Stráže obrany státu k bojové činnosti při zajištění státní hranice ČSR v letech 1936-1938. Historie a vojenství Roč. 40 (1991), č. 3, s. 18-39 ISSN:0018-2583
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Vojenský historický ústav - knihovna
Datum zadání dotazu
01.02.2016 16:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu