-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den. Pátrám po předcích s příjmením Částa v oblasti Českých Budějovic. Mám je doložené zatím do roku 1784.
Jak mohlo toto příjmení vzniknout? Děkuji
Dobrý den,
dle Palackého Popisu staročeských osobních a křestních jmen z roku 1832 se jedná o příjmení slovanského původu.
Dle Moldanové (2015) je odvozeno ze staročeského osobního jména Častolov, Častobor, Častovoj. Dále od výrazu častě = část, kus, Částečka, Částek, a pod.
Palacký, František. Popis staročeských osobních a křestních jmen. Časopis českého muzea, Praha, 1832, č. 1.
https://kalendar.beda.cz/fr[…]ych-osobnich-krestnich-jmen
Josef Jungmann. Slovník česko-německý, Díl I., A–J. Praha, 1835. Vydání první.
https://vokabular.ujc.cas.cz/[…]/termin-xIxhc3Rh0
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vydání čtvrté (třetí v Agentuře Pankrác). Praha: Agentura Pankrác, s.r.o, 2015, 229 stran ; 24 cm. ISBN 978-80-86781-26-6.
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Knihovna Filozofické fakulty UK
02.03.2023 10:52