OD Baťa v Ostravě
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych zjistit informace o obchodním domu Baťa v Ostravě. Zajímá mě jeho postavení, architekt, přestavby, plány...
Odpověď
Dobrý den, obchodní dům Baťa projektovali architekti František Stalmach a Jan Svoboda. Postaven byl v r. 1931 na Masarykově náměstí v Moravské Ostravě.
Plány budovy (suterén, přízemí, 2. patro, příčný řez) a 2 snímky makety budovy jsou publikovány v čas. Stavitel, roč. 12, 1931, s. 58-59; na s. 60 stručný popis budovy a použitého materiálu. V publikaci Jindřicha Vybírala Zrození velkoměsta (Ostrava, 2003) na s. 157 se uvádí: "... firma Baťa svůj obchodní dům zřídila příznačně rovnou na hlavním náměstí. Novostavba, jíž musely ustoupit dva starší domy, dala ústřednímu prostranství města nové měřítko a jeho zdobné fasády konfrontovala s moderním výtvarným cítěním. Milovníci pokroku mohli nadto ocenit i ve městě dosud neobvyklé vnitřní uspořádání, v němž zcela chyběl ústřední prostor s monumentálním schodištěm." Na následující straně (158) je fotografie budovy.
Jan Svoboda (1.9.1904 Příbram). Abs. st.vyš. prům.šk. stavební v Bratislavě, AVU Praha (1923-26). S arch. Fr. Stalmachem projektoval od r. 1930 různé budovy, mj. záložny, školy (Soběslav), rodinné vily, klášter redemptoristů v Plzni.
František Stalmach (10.9.1903 Mor. Ostrava). Žák prof. Gočára na AVU Praha. Architekt v Praze. Projektoval mj. pojišťovnu v Mor. Ostravě (s J. Svobodou), záložny (Březnice, Příbram, Havl. Brod, Kolín aj.), palác "Atlas" v Praze, rodinné vily a obytné domy.
(Podle Nového slovníku československých výtvarných umělců. D. II. Praha, 1950).
Viz také: Strakoš, M. František Stalmach. In: Architekt. Roč. 48, č. 11 (2002), s. 76-77.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.02.2008 15:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu