Ochrana proti slunci v létě - vhodná textilní látka
Text dotazu
Mám čerstvé popáleníny (z vaření) na předloktí u zápěstí a také svělou pokožku -2. nejsvětlejší typ. Nepřichází v úvahu nosit v létě krátké rukávy, ochrana opalovacím krémem je pro mne problematická. Uvažuji, že se budu chránit oblečením s dlouhými rukávy, někde jsem četla, že vlna a hedvábí neposkytují dostatečnou ochranu, jinde pak psali, že oblečení z merino vlny poskytuje dostatečnou ochranu proti slunci, že propustí pouze 2 procenta paprsků. Chci nosit úplety z obyčejné vlny, pokud možno tmavě modré, úplety z hedvábí tělové barvy, šaty z tmavě modrého popelínu, také se chci zeptat na, jestli pokud použiji fáčovinu z bavlny , šifon z bavlny a hedvábí v dvojité vrstvě, jakou mi to poskytne ochranu proti slunci a jakou ochranu proti propouštění slunečních paprsků poskytuje vlněný úplet (ne z merino vlny). Předpokládám pohyb v létě v takovém oblečení v autě (jednou týdně 1 a půl hodiny v kuse 2x denně mezi 10 a 16 hodinou, pěšky venku mezi 10 a 16 hodinou 3x týdně ne více než 15 minut v kuse. Pocení mi nevadí piji hodně. Mám si spálená místa v takovém oblečení podložit ještě tmavou keprovou tkaninou?
Odpověď
Dobrý den,
předem bych chtěl upozornit, že nemám lékařské vzdělání. Všechny informace obsažené v odpovědi a zdroje na ně odkazující doporučuji konzultovat s Vaším ošetřujícím lékařem.
Pro kvalitu tkaniny chránící před slunečním zářením tkaniny lze využít standard zvaný UPF (ultraviolet protection factor), který udává jakou propustnost UV záření látka má. Tento zájem o vlastnosti tkanin pochází z Austrálie [STANFORD, 1997; COMMONWEALTH OF AUSTRALIA, 2020]. O označování produktů, které chrání před slunečním zářením, můžete najít v mnoha publikacích [GAMBICHLERA, ROTTERDAMA, ALTMEYERA, HOFFMANN, 2001; GAMBICHLER, LAPERRE a HOFFMANN, 2006 nebo DOWNS a HARRISON, 2018]. Doporučení, jak se můžete před slunečním zářením chránit, naleznete na stránkách nadace The Skin Cancer Fundation, které se týkají barvy, vlastnosti tkanin, střihu, aktivit na slunci provozovaných atp. nebo na stránkách e-shopů, které prodávají tento typ oblečení [HÁJEK, 2020; WHAT, 2023].
Použité zdroje
VRÁNKOVÁ, Karolína. Oblečení proti slunci. Respekt [online]. Praha: Economia, 2009, 19. 7. 2009 [cit. 2023-05-02]. ISSN 1801-1446. Dostupné z: https://www.respekt.cz/[…]/obleceni-proti-slunci
STANFORD, D. Rating clothing for sun protection: current status in Australia. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology [online]. 1997, 8(1), 12-17 [cit. 2023-05-02]. ISSN 09269959. Dostupné z: doi:10.1016/S0926-9959(96)00101-8
COMMONWEALTH OF AUSTRALIA, Australian Radiation Protection and Nuclear Safety Agency. Australian sun protective clothing. ARPANSA [online]. Commonwealth of Australia, [2020] [cit. 2023-05-02]. Dostupné z: https://www.arpansa.gov.au/[…]/au-standard
GAMBICHLER, Thilo, Sebastian ROTTERDAM, Peter ALTMEYER a Klaus HOFFMANN. Protection against ultraviolet radiation by commercial summer clothing: need for standardised testing and labelling. BMC Dermatology [online]. 2001, 1(1) [cit. 2023-05-02]. ISSN 1471-5945. Dostupné z: doi:10.1186/1471-5945-1-6
GAMBICHLER, T, J LAPERRE a K HOFFMANN. The European standard for sun-protective clothing: EN 13758. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology [online]. 2006, 20(2), 125-130 [cit. 2023-05-02]. ISSN 0926-9959. Dostupné z: doi:10.1111/j.1468-3083.2006.01401.x
DOWNS, N.J. a S.L. HARRISON. A comprehensive approach to evaluating and classifying sun-protective clothing. British Journal of Dermatology [online]. 2018, 178(4), 958-964 [cit. 2023-05-02]. ISSN 1365-2133. Dostupné z: doi:10.1111/bjd.15938
Sun-Protective Clothing: A Safe, Simple Way to Keep the Rays at Bay. Skin Cancer Foundation [online]. c2023 [cit. 2023-05-02]. Dostupné z: https://www.skincancer.org/[…]/
HÁJEK, Petr. Co je to UPF a jak souvisí s šaty a ochranou před sluncem. Magazín Top-ArmyShop [online]. Semily: Safety Agency, 2020, 06. 01. 2020 [cit. 2023-05-02]. Dostupné z: https://www.top-armyshop.cz/magazin-ufp-saty-ochrana-slunce
What is UPF clothing? A sun protective clothing guide. Suntect.com [online]. [cit. 2023-05-02]. Dostupné z: https://www.suntect.com/what-is-upf-clothing
Obor
Lékařství
Okres
Praha
Knihovna
Národní lékařská knihovna
Datum zadání dotazu
02.05.2023 09:39
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu