Ochoz u Brna
Text dotazu
Nedaleko Brna, kde bydlím, se nachází obec s názvem OCHOZ. Zajímalo by mne, jestli je to jméno rodu mužského-vzor hrad, anebo rodu ženského-vzor kost. Jedu tedy do OCHOZU,anebo do OCHOZI?
Odpověď
Dobrý den,
správné skloňování slova ochoz najdete v internetové jazykové příručce Akademie věd:
ochoz
dělení: ochoz
rod: mužský neživotný, vzor hrad
jednotné číslo
množné číslo
1. pád
ochoz
ochozy
2. pád
ochozu
ochozů
3. pád
ochozu
ochozům
4. pád
ochoz
ochozy
5. pád
ochoze
ochozy
6. pád
ochoze, ochozu
ochozech
7. pád
ochozem
ochozy
Odkaz: http://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=ochoz&Hledej=Hledej
Čtenář odpovídá:
Dobrý den,
děkuji mnohokrát za informaci.
Ptala jsem se proto, že se různily názory místních občanů, zda bydlí v OCHOZI, v OCHOZE, v OCHOZU.
Dokonce vznikaly i různé sázky. Takže teď už bude jasno!
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
29.12.2014 15:35
Michal Medek píše:
Pondělí 28.11.2016 11:12
Nezlobte se, ale nemůžete zaměňovat slovo ochoz s toponymem Ochoz. Podle této práce https://is.cuni.cz/webapps/zzp/download/130148105 se Ochoz skloňuje podle vzoru kost.
PSK - admin píše:
Úterý 29.11.2016 13:48
Dobrý den, odpověď jsme Vám poslali na e-mail, služba PSK.
Vojtěch píše:
Pátek 19.11.2021 11:49
Dobrý den, obec Ochoz u Brna určitě není rodu muž. neživ., ale rodu ženského! Tak zde prosím nepište lži.
Ochoz - Ochoze - Ochozi - Ochoz - Ochozi - Ochozí
Žiji zde celý život a nikdy jsme Ochoz neskloňovali jinak. Pokud se podíváte na oficiální stránky Ochoze nebo pokud k nám zavítáte, dozvíte se, že Ochoz je ženského rodu, skloňuje se dle vzoru píseň.
Děkuji.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu