Obsahuje olej z pšeničných klíčků lepek?
Text dotazu
Může člověk s bezlepkovou dietou jíst olej z pšeničných klíčků?
Odpověď
Dobrý den,
Celiakie (nemoc označující lidi s bezlepkovou dietou) je chronické onemocnění sliznice tenkého střeva způsobené nesnášenlivostí lepku (neboli glutenu), což je označení pro směs bílkovin obsaženou v pšenici, žitu, ječmeni a ovsu.
Je známé, že samotné obilné klíčky obsahují lepek. Můžete obsah složení oleje: obsahuje 50-55 % kyseliny linolové a 35-38 % kyseliny olejové, lecitin, vitamíny sk. B, K a F, provitamín D. Má vysoký obsah vitamínu E: minimálně 200 mg/100 g přírodního alfa tokoferolu a 40 mg/100 g přírodního beta tokoferolu (karoteny).
Můžete se podívat na tento odkaz, jaké na to mají názor lidé s bezlepkovou dietou:
http://www.celiak.cz/diskuze/onemoci/7028
Bohužel, asi nejsme asi na 100% říci, zda je to vhodné pro lidi s bezlepkovou dietou (i když složení je nejspíš bez glutenu), a pokud se Vás tento dotaz týká pro svou vlastní potřebu, obraťte se na svého lékaře, bude Vám schopen poradit lépe.
Použité zdroje
http://www.slunecnice-cb.cz/[…]/91-OLEJ-Z-PSENICNYCH-KLICKU
https://cs.wikipedia.org/wiki/Celiakie
FASANO, Alessio a FLAHERTY, Susie. Jak žít bez lepku: přední odborník nabízí praktický návod, jak se zbavit nemocí. Překlad Zdeněk Hajník. Hodkovičky: Pragma, [2015], C2015. 335 stran. ISBN 978-80-7349-433-9.
KOHOUT, Pavel a PAVLÍČKOVÁ, Jaroslava. Celiakie: víte si rady s bezlepkovou dietou?. 1. přeprac. vyd. Praha: Forsapi, 2010. 129 s. Rady lékaře, průvodce dietou; sv. 10. ISBN 978-80-87250-09-9.
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.08.2016 09:48
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu