obsah lékařského kufříku
Text dotazu
Za první republiky v 20. století měl tradici rodinný nebo vesnický doktor. Takový lékař měl i doktorský kufřík, který nosil sebou. Co všechno mohlo být jeho základním obsahem?
Odpověď
Dobrý den,
zatímco v dnešní době jsou lékařské pohotovostní kufříky nebo kabely "typizované", o tom, co obsahoval doktorský kufřík nebo spíš lékařská brašna venkovského doktora v minulých dobách, moc dochovaných zpráv není. Nejspíš by se našly zmínky v beletrii, zatím se nám ale bohužel  nepodařilo  žádné najít. Záleželo s největší pravděpodobností  na tom, o jaký region venkovský doktor pečoval, jaká byla skladba obyvatel, jaké nemoci byly častější, zda se jednalo o např. horský terén, kde mohly být častější zlomeniny nebo omrzliny apod.
Patrně kufřík obsahoval injekční stříkačky, sterilizátor, pinsety, léky, obvazy. Tak se o kufříku, který byl odcizen z auta na Fochově třídě v Praze v lednu 1940, psalo v Národní politice.
Národní politika o tři roky zpátky, tedy v roce 1937, uvádí jako zajímavost nový maďarský vynález pro lékaře a to první pomoc v holi. "Je to vzhledem docela švihácká hůl poněkud mohutnější linie, která stisknutím knoflíku odhalí své nitro, v němž je lékařská brašna, opatřená vším, čeho třeba ku první pomoci při neštěstí. V duté holi se dá uskladnit 25 různých lékařských pomůcek, jako jsou obvazy, desinfekční prostředky a chirurgické nástroje..."
Dnes je popsán kufřík, který byl navržen podle požadavků privátních lékařů a stomatologů, aby co nejvíce odpovídal jejich potřebám, takto:
vnitřní uspořádání je promyšleno do nejmenších detailů; kufry jsou odolné proti prachu, vodě, mají být dobře dezinfikovatelné, hmotnost plně naloženého je 12 - 13 kg.
Obsah kufru: resuscitační vak se dvěma maskami (dospělí, děti), kyslíková inhalační maska pro dospělé, kyslíková inhalační maska pro děti, manuální odsávačka pro odsávání z úst a trachey, tři ústní vzduchovody, dvě nazofaryngeální kanyly CH 22 a CH 28, rozvěrač úst, nůžky na rozstřižení oděvu, škrtidlo ovládané jednou rukou, šest sterilních intravenózních flexil různých velikostí, dvě náplasti k fixování intravenózních kanyl, šest sterilních stříkaček (2 ml, 5 ml, 10 ml), šest sterilních jehel (žluté a modré), dvě infúzní soupravy, jedna cívka náplasti, deformační tlakoměr, fonendoskop, neurologické kladívko, pár sterilních rukavic, diagnostická svítilna, obvazový materiál, nůžky na obvazy, dvě obinadla šířky 6 cm, dvě fixační obinadla šířky 6 cm, dva rychloobvazy, pět krytí ran, sortiment náplastí.
Vhodnou další součástí kufříku je kyslíková láhev naplněná kyslíkem.
https://www.omniprax.cz/index.php?k=101
Lékařská pohotovostní brašna slouží především pro přímou potřebu lékaře při ošetření nemocných při návštěvní službě. Její základní náplň je stanovena oborovou normou ON 84 6635.
Výjimečně lze z ní vydat nemocnému nutně potřebný lék...
Pohotovostních lékárniček a lékařských brašen se má plně využívat při návštěvní službě v místech vzdálených od pohotovostní lékárenské služby. Podle povahy hlášeného onemocnění je třeba jejich obsah případně doplnit vhodnými léky z ordinace.
Čerpáno z:
HERAL, Václav. Příručka obvodního lékaře. Praha: Avicenum, 1986. s. 135. http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:e61c93a0-5ac0-11e3-bc9f-5ef3fc9bb22f
Pohotovostní lékařská brašna musí obsahovat k  ošetření převazové nůžky, sterilní nůžky, sterilní pinzetu, peén, dezinfekční roztok /spray/ k ošetření okrajů rány, roztok /fyziologický/, Peroxyd k výplachu rány, indiferentní mast /exkoriace/, antiseptický nebo antibiotický zásyp /framykoin, Brevicid/, baličky sterilní gázy, sterilní i nesterilní obinadla různé šíře, Martinovo gumové obinadlo k zatažení končetiny, igelitovou folii k uzavřeni otevřeného pneumothoraxu, náplast širší a úzkou, náplast se sterilním polštářkem.
Doporučují i MS" tubus k umělému dýcháni z úst do úst.
Čerpáno z:
KRYL, Lubomír. Praktikum z tělovýchovného lékařství. Praha: SPN, 1990.  s. 138. http://kramerius4.nkp.cz/search/handle/uuid:8dedf7f0-b1a5-11e3-87a3-001018b5eb5c
Pro porodní báby určoval obsah brašny výnos z 12.5.1932 č. 10007, viz odkaz https://is.muni.cz/th/52283/lf_b/Bakalarska_prace_-_Jana_Ruzickova.txt
Obor
Lékařství
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.02.2017 10:16
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu