Obsah knihy Křest sv.Vladimíra
Text dotazu
Obsah knihy Křest sv.Vladimíra
Odpověď
Dobré odpoledne,
k Vašemu dotazu: Křest sv.Vladimíra vznikal v letech 1852-1855. Havlíček stihl napsat jen 10 zpěvů. Skladba zůstala ve své době nedokončena. Vydána byla posmrtně r.1876. Autor se opíral o námět převzatý z Nestorova letopisu (Nestor-ruský spisovatel, sestavil r.1113 soubor letopisů, tzv. Pověst dávných let), kde se píše o tom, jak
ruský kníže Vladimír nařídil utopit v Dněpru sochu pohanského boha Peruna. Car Vladimír posílá drába k bohu Perunovi, aby mu na jeho svátek zahřměl. Perun si však stěžuje na těžkou službu u cara a vyhovět mu nechce. Za svou neposlušnost má být Perun souzen. Je zatčen a vržen do šatlavy, ale zjistí se, že nemůže být souzen normálním soudem, a tak je postaven před soud vojenský, který ho odsoudí. Po utopení Peruna v Dněpru nastává v zemi bezbožnost, svět je ale pořád stejný. Vše zůstalo při starém...Jenom církev byla nespokojená a šla si stěžovat carovi....-kdyžs nám zabil pánaboha, opatř nám jiného! Sejde se ministerská rada a rozhoduje, koho dosadí za nového boha. Každý prosazuje toho svého. Na nového boha je uveřejněn konkurz, všechny církve se předhánějí v tom, která je nejcírkvovatější. Tímto zpěvem, nazvaným Konkurs, Křest končí. Do svých poznámek si Havlíček poznamenal k dalším zpěvům- "Bitva rozhodující mezi katolíky a Řeky"." "Křest.Konec.Veselost."
Obsah díla Křest sv.Vladimíra najdete v mnoha publikacích, které jsou určené jako pomoc pro studenty (Školní četba na dlani, Kniha literárních obsahů...) atd.
Rozbory konkrétních děl v nich můžete také nalézt. Knihovny mají tyto publikace v hojné míře k dispozici.
Pěkný podvečer přeje  Bc.H.Myslivcová
Informační středisko, Knihovny města Hradce Králové
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna města Hradce Králové
Datum zadání dotazu
14.10.2011 13:54
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu