Obraz Václava Brožíka
Text dotazu
Obraz Václava Brožíka Císař Rudolf II. u svého alchymisty. Tento obraz je obsažen v katalogu k výstěvě souborného díla Václava Brožíka z roku 2003, ale není uvedeno, kde se originál obrazu nachází, je možné to zjistit?
Odpověď
Dobrý den,
na konci téže knihy v "Katalogu oleje a vybrané kresby" na straně 236 jsou k obrazu "Císař Rudolf II. u alchymisty" uvedeny následující informace:
"76/ Císař Rudolf II. u alchymisty, 1881  olej, plátno značeno vpravo dole, V.Brožík. 1881.
1903 v majetku Roberta Stuarta v New Yorku nezvěstné, pravděpodobně soukromá sbírka v USA Literatura (...) Kresebná studie: Národní galerie v Praze - inv. č. DK 1011."
(BROŽÍK, Václav a BLAŽÍČKOVÁ-HOROVÁ, Naděžda, ed. Václav Brožík: (1851-1901): Národní galerie v Praze, Valdštejnská jízdárna, Praha 2003. Praha: Národní galerie v Praze, 2003. s. 236)
Z výše uvedeného vyplývá, že obraz byl ještě počátkem 20. století součástí soukromé sbírky v New Yorku, v současné době není jeho majitel znám. Národní galerie v Praze vlastní pouze kresebnou studii uloženou pod výše uvedeným inventárním číslem.
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.01.2013 09:55
Englich Ivan píše:
Sobota 08.07.2023 16:01
Věc: Císař Rudolf II. u alchymisty, 1881 olej. Originál je opravdu někde v USA. My ale doma máme jednu z "předmaleb", které si údajně Brožík dělal předem v menší velikosti. Tahle je asi 1,5x1m (odhad). Nevím, jestli je to pro někoho zajímavé, ale mám ten obraz v počítači a mohu ho poslat kamkoli.
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu