Obraz-olejomalba krajinka
Text dotazu
Dobrý den.
CHtěl bych znát jméno malíře, který se podepisoval K.VIKA-dále je podpis nečitelný
Odpověď
Dobrý den,
žádné jméno malíře, které jsme nalezli v dostupných slovnících malířských signatur, výtvarného umění i biografických slovnících, bohužel neodpovídá Vašemu zadání. Nejblíže je mu jméno malíře Karla Vika, ten se však podepisoval pouze iniciálami a věnoval se zejména technice dřevorytu.
Karel Vik (* 4.10.1883 Hořice v Podkrkonoší, + 8.10.1964 Turnov) - malíř a grafik, od r. 1917 člen SČUG Hollar
- od r. 1914 se téměř výhradně věnoval dřevorytu, pro nějž našel příklad v tvorbě F. Koblihy a F. Bílka. Ještě na akademii zastihl žáky Mařákovy školy, kteří v něm vzbudili zájem o krajinu. Pečlivou technikou zobrazoval zejména kraj kolem Turnova a Malé Skály v důraze ma plastičnost reliéfu, strukturu vegetace a účinek atmosférických proměn. Ve 20. letech, kdy začal užívat i dřevorytu barevného, jej zaujala krajina Slovenska. Početná torba (přes 700 listů) je většinou seskupena do cyklů - alba Český ráj, Slovensko, Čechy, Braunův Kuks ad. Počátkem 60. let vyzval Vika ke spolupráci znalec regionu Podkrkonoší A. Jilemnický; výsledkem byla kniha Kraj slavný kamenem - kulturně-historický průvodce po Hořicích (1961). Vik vytvořil k textu lavírované perokresby a barevné dřevoryty.
Zdroje:
* Nová encyklopedie českého výtvarného umění. N-Ž. Praha: Academia, 1995. Str. 905 ISBN 80-200-0522-6.
* TOMAN, Prokop. Nový slovník československých výtvarných umělců. II, L-Ž. V Praze: Tvar, 1950. Str. 650.
Podrobnější informace by Vám mohly poskytnout spíše odborné knihovny, např.
Knihovna Uměleckoprůmyslového musea v Praze (http://www.knihovna.upm.cz/ ) nebo Knihovna Národní galerie v Praze (http://www.ngprague.cz/15/detail/knihovna/ ).
Obor
Umění, architektura, muzeologie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
29.01.2009 14:05
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu