Obranná postavení německé armády - 1945, Praha - východ
Text dotazu
Prosím Vás o zjištění obranných postavení a dalších
ústopových cest německého wehrmachtu a jednotek SS z konce dubna a začátku
května roku 1945 v lokalitě okr. Praha - východ konkrétně v okolí obcí
Říčany, Jesenice a městských částí Kolovarty, Koloděje, Dubeč, Dubeček,
Lipany. Dále by mě zajímala případná sídla štábů zbraní SS, gestapa a
dalších ozbrojených složek nacistického Německa, taktéž ve výše uvedené
lokalitě. Všechny mé dosavadní pokusy nalézt na webu cokoliv o této epizodě
v naší historii selhali, proto se obracím na Vás.
Odpověď
Dobrý den,
předmět Vašeho zájmu je natolik úzce vymezen, že bychom Vám doporučovali obrátit se na odborníky v daném oboru. Odpověď by Vám mohli poskytnout např.
pracovníci knihovny Vojenského historického ústavu v Praze. Obrátit se na ně můžete prostřednictvím služby Ptejte se knihovny: knihovna@vhu.cz nebo přes formulář na stránkách Ptejte se knihovny (www.ptejteseknihovny.cz).
V nám dostupných materiálech jsme nalezli spíše informace obecného rázu, zaměřené na pražské povstání v květnu 1945. Knihy jako:
*  MAREK, Jindřich. Barikáda z kaštanů : pražské povstání v květnu 1945 a jeho skuteční hrdinové. 1.vyd. Cheb : Svět křídel, 2005. ISBN 80-86808-16-5
*  KOKOŠKA, Stanislav. Praha v květnu 1945 : historie jednoho povstání.
1.vyd. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2005. ISBN 80-7106-740-7 nabízejí přehled německých jednotek na území Prahy. Přehledy jsou ovšem omezeny pouze na období květnového povstání a oblast centrální Prahy.
Obě knihy obsahují přehled použitých pramenů, kde byste mohl dohledat další literaturu k tématu. Publikací, které se věnují pražským událostem v květnu 1945, vyšlo v ČR několik, dohledat je můžete v katalogu České národní
bibliografie: http://sigma.nkp.cz/cze/cnb .
Konkrétnější informace by jistě poskytoval historický přehled jednotlivých obcí či částí Prahy, které jste uvedl. Nám se bohužel podařilo dohledat pouze podrobnější historii pražské části Kolovraty, kde se o období dubna, května 1945 píše toto:
"Začátkem dubna 1945 se na velkostatku Josefa Křížka usadil elitní jízdní oddíl SS, čítající 40 koní a 80 vojáků. Přítomnost oddílu byla pro Kolovraty nepříjemnou záležitostí, a tak si obyvatelé  1.května 1945 oddychli, když z obce odešli. Další den se ovšem v obci objevil jiný oddíl 52 vojáků, který se usadil v základní škole. Štěstím bylo, že se jednalo o starší vojáky slovenské, maďarské a srbské národnosti, jejichž úkolem bylo střežit
železnici."
*  Kolovraty 1205-2005 : historie a současnost městské části Praha-Kolovraty
: vydáno k 800. výročí prvního písemného dokladu o Kolovratech. 1.vyd. Praha
: Úřad městské části Praha-Kolovraty : Spolek Kolowrat, 2005. ISBN 80-239-6408-9. s.71.
O odboji v Kolovratech proti zmíněné posádce v místní škole se můžete dočíst ve výše zmíněné knize.
Pokud Vojenský historický ústav nebude disponovat potřebnými materiály, je možné, že byste mohl dohledat Vámi hledané informace v obecních kronikách či archivech.
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.07.2008 08:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu