oborový výkladový slovník - textil
Text dotazu
Prosím o informaci zda existuje oborový výkladový slovník/encyklopedie pojmů z oblasti textilní výroby.Jedná se mi o vysvětlení pojmů v češtině, ne překlad do cizího jazyka. Děkuji předem za pomoc
Odpověď
Dobrý den,
zjistili jsme několik publikací, které částečně pokrývají oblast textilní výroby. Nejnovější bude pravděpodobně Košková, Tomková, "Work, finish, publish-" : česko-anglický výkladový slovník odborných pojmů z textilního materiálového inženýrství. Jde sice o česko anglický slovník, ale poměrně praktický, obsahuje český termín, anglický ekvivalent a výklad v angličtině.
Obsáhlý je také Polákův Slovník tkanin. Dále existuje řada speciálních publikací, zaměřených na užší témata. Možná by vám lépe poradili na specializovaných pracovištích. Může jít o vydání v nízkých nákladech, která v NK nebudou k dispozici.
Údaje o uvedených knihách jsme čerpali z báze NKC (http://sigma.nkp.cz/F).
Textilní zkušební ústav: http://www.tzu.cz/.
Textilní fakulta Technické univerzity v Liberci http://www.ft.vslib.cz/ .
literatura:
Polák, Alois
Slovník tkanin : Určeno desinatérům, vzorkařům, technikům tkalcoven, zaměstnancům v distribuci (administrativním silám i prodavačům) ... zaměstnancům ve výrobě oděvnického prům. / Alois Polák, Roman Farský. -- 1. vyd.. -- Praha : Průmyslové vydavatelství, 1951 (Středoč. tisk., n.p., záv. 15). -- 123, [1] s. ; 8°. -- (Knižnice textilního a oděvního průmyslu ; Sv. 10) 4000 výt. -- Il. -- Pozn. k používání slovníku tkanin -- Přehled literatury
Resumé: Slovník podává stručné vysvětlení více než 1600 názvů tkanin nejrůznějších druhů a jejich použití. U důležitějších druhů tkanin jsou podány výrobní údaje o dostavách osnovy a útku, o používaném materiálu a vazbách,přičem žvýklad jedoprovozen vyobrazením. Jde o první soubornou publikaci tohoto druhu v českém jazyce..
Farský, Roman, zemř. 1977
Teršl, Stanislav
Malá encyklopedie textilií a odívání / Stanislav Teršl ; perokresby Magda Janečková ; fot. Martin Ulbrych. -- 2., nezm. vyd.. -- Praha : SNTL, 1989 (TZ 2). -- 205 s. : obr., fot. ; 21 cm ISBN 80-03-00066-1 (Váz.) : 35 Kčs Zkr. -- 3000 výt. -- Vazba a obálka Soňa Vlková -- Přehl. lit Janečková, Magdalena, 1943- Ulbrych, Martin
* encyklopedie
* textilie - odívání - encyklopedie
Piller, Bohumil
Malá encyklopedie textilních materiálů / Bohumil Piller, Otto Levinský ; Předml. k 1. vydání Jovan Čirlič. -- 2., dopln. vyd.. -- Praha : SNTL, 1982 (Brno : Tisk 1). -- 232 s. : obr., tb. ; 21 cm 4200 výt. -- Přehl. lit. a ČSN -- Zkr. -- Obálka a vazba Vladislav Jacák Levinský, Otto
* Materiály textilní - vlastnosti a užití - příručky
* Materiály textilní - názvy - přehledy
Košková, Bohumila, 1942-
"Work, finish, publish-" : česko-anglický výkladový slovník odborných pojmů z textilního materiálového inženýrství / Bohumila Košková, Blanka Tomková. -- Vyd. 1.. -- Liberec : Technická univerzita v Liberci, Fakulta textilní, 2003. -- 66 s. : il. ; 21 cm ISBN 80-7083-700-4 (brož.) Nad názvem: Technická univerzita v Liberci, Fakulta textilní, Katedra textilních materiálů. -- Obsahuje bibliografii Tomková, Blanka, 1974- Technická univerzita v Liberci. Katedra textilních materiálů
* čeština
* angličtina
* textilní průmysl
* výkladové slovníky * jazykové slovníky
Fučík, František
Encyklopedie textilních hmot. Sv. I. Díl I, Bavlna a jiná vlákna se semen / František Fučík. -- Praha : Věd.-techn. nakl., 1949 (Liberec : Severografia). -- 286, [1] s. ; 8°
Diagramy -- Vyd. Textil. úst. čs. v Brně. -- 3000 výt. -- Rejstřík -- Ilustrováno
Resumé: Bavlník. Pěstování bavlny v růz. zemích. Oceňování a obchod s bavlnou. Vlákno bavlny. Chemie bavlny. Hygroskopičnost, sorpce a botnavost vlákna bavlny. Bavlna mercerovaná. Analysa kvalitat. a kvantitat. Odpadky bavlny a strojená bavlna. Použití b. v přádelně. Kapok. Rejstřík.. Textil. úst. čs. (Brno)
Fučík, František
Technologická encyklopedie textilní : Encyklopedie textilních hmot. Sv. II.
Díl. I, Ovčí vlna, srsti, chlupy a přediva příbuzná / Napsal František Fučík. -- Brno : Textilní ústav českosl., 1948 (Praha : Práce). -- 255, [1] s. : [1] příl. oprav. ; 8° Ilustrováno
Resumé: Struč. obsah: Ovce a její rouno. Druhy ovčí vlny. Vlas. Mechanické vlastnosti, chem. stavba, chem. a mikroskopická analysa. Obchod s ovčí vlnou. Materiály jí příbuzné. Odpadky. Použití v přádelně. Umělá vlákna příbuzná.-Pokaždékapitole soupis užité literatury. Věcný rejstřík. Mnoho obrázků a tabulek..
* Vlna ovčí
* Textil - hmoty textilní
Obor
Technika, technologie, inženýrství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.01.2008 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu