Obnova zraku a sluchu
Text dotazu
Dobrý den, prosím, pracuje se ve světovém lékařství na výzkumu možné (operativní či jiné) obnovy síly zraku a sluchu (aby se tyto orgány jen nenastavovaly umělými pomůckami - brýle, sluchadla, implantáty), a pokud ano, jsou už nějaké výsledky? Pokud vím, zatím jediným zlepšením zraku bylo jen odstranění kataraktu, u sluchu nevím o ničem. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
dotaz je velice široký a odpověď velmi složitá z toho důvodu, že není v našich možnostech obsáhnout všechny výzkumy ve Vámi zmíněné problematice. Zvlášť s přihlédnutím k tomu, že není specifikováno přesné onemocnění či vrozená vada, které by se odpověď měla týkat. Nicméně podařilo se mi najít některé zajímavé oblasti výzkumu.
Zrak
Vrácení nebo zlepšení zrak lze docílit mnoha způsoby a lékařská věda na nich neustále pracuje. Dokládá to např. případ muže po úrazu, kterému byl implantováním umělé rohovky bostonského typu vrácen zrak po 16 letech. Oční chirurgie jen v České republice dokáže podle vyjádření očního chirurga Pavla Stodůlky z roku 2017 zlepšit zrak tisícům pacientů a vrátit jej úplně pár desítkám ročně.
Pokrok vědy lze ilustrovat i na případu slepého muže, kterému v důsledku neurodegenerativní oční poruchy (retinitis pigmentosa) byl vrácen částečně zrak díky experimentální genové terapii [SAHEL; BOULANGER-SCEMAMA; PAGOT et al., 2021]. Tato léčba se nazývá také optogenetika, která mimo jiné má potenciál i k léčbě Parkinsonovy choroby či chronické bolesti.
Další z mnoha výzkumů se zaměřuje na pomoc tzv. synstetických retinoidlů u vzácné vady Leberově vrozené amauróze, což je testováno v současné době na hlodavcích [HUH; LEINONEN; NAKAYAMA, 2022]. Léčbou retinoidy došlo u hlodavců k obnově nedostatečně vyvinutých centrálních zrakových drah. To mělo za důsledek obnovu citlivosti zvířat na světlo a jejich typickému chování při orientaci na světlo. Takovéto výsledky však neznačí, že stejná léčba bude fungovat i u lidí. K tomu slouží až další fáze výzkumu, jako jsou např. klinické testy na lidech.
Sluch
Co se týče sluchu, tak nejčastějším řešením obnovy síly sluchu nebo jeho vrácením jsou naslouchadla nebo implantáty. Jedná se tak o jediný smyslový orgán, který lze zcela nahradit, u některých onemocnění a vrozených vad.
Výzkum v této oblasti probíhá, např. američtí vědci [KIM; XIA; GRILLET; APPLEGATE a OGHALAI, 2018] popsali mechanismus, jakým člověk vystavený přílišnému hluku ztrácí sluch. Ve vnitřním uchu odumírají vláskové buňky, které převádí zvuk do neurálních signálů. Za nějakou dobu vystavení hluku se hlemýžď zaplní tekutinou. Tato tekutina obsahuje vysoké množství draslíku z odumřelých buněk a společně s vyšším tlakem v hlemýždi přerušuje napojení vláskových buněk na nervové dráhy vedoucí do mozku.
Na základě tohoto poznání vědci na myších zjišťovali, jak tekutinu z ucha odstranit. Řešení nalezly v aplikaci injekce sladkého či slaného roztoku skrz bubínek do středního ucha, který ochránil 45 až 64 procent neuronů v hlemýždi. Vědci v tomto výzkumu dále pokračují a hledají efektivnější roztoky.
Rok poté byl publikován článek týmu vedeného profesorkou Doetzlhofer, ve kterém vědci objasnili, jakým způsobem vláskovým buňkám přicházejí signály, které buňkám říkají, kdy mají reagovat na zvuk [PRAJAPATI-DINUBILA; BENITO-GONZALEZ; GOLDEN; ZHANG a DOETZLHOFER, 2019]. Jde o dva proteiny, které působí proti sobě. Jde zatím o základní výzkum, takže z něho nebude v dohledné době žádný lék na hluchotu, ale doplňuje to poznání toho, jak fungují vláskové buňky. Toto poznání nasměruje další výzkum k hledání přípravků na regeneraci sluchu.
Ve hře je i vývoj genové terapie pro vrozené ztráty sluchu. Na základě dědičnosti chybí pacientům s tímto postižením protein EPS8, což vede k nesprávnému vývoji vláskových buněk [JENG; CARLTON a GOODYEAR, 2022].
Mimo jiné se výzkum zaměřuje třeba i na pěstování celého ucha metodou in vitro z vlastních buněk pacienta. Takto vypěstované ucho je určeno pro transplantaci, kterou je léčen pacient při vrozené vadě známé jako mikrocie. Implantát jménem AuriNovo je v současné době klinicky testován.
Použité zdroje
Zrak
Lékaři vrátili muži zrak po šestnácti letech. Den po operaci již četl. Vitalia.cz [online]. 2020 [cit. 2023-04-21]. Dostupné z: https://www.vitalia.cz/[…]/
SEIDL, Lukáš a Pavel STODŮLKA. A slepí prohlédnou... Jak vrátit zrak? Zázraky oční chirurgie. Týden.cz [online]. 2017 [cit. 2023-04-21]. Dostupné z: https://https://www.tyden.cz/rubrik[…]-ocni-chirurgie_456223.html
SAHEL, José-Alain, Elise BOULANGER-SCEMAMA, Chloé PAGOT, et al. Partial recovery of visual function in a blind patient after optogenetic therapy. Nature Medicine [online]. 2021, 27(7), 1223-1229 [cit. 2023-04-21]. ISSN 1078-8956. Dostupné z: doi:10.1038/s41591-021-01351-4
Optogenetika: Komu patří prvenství za průlomový objev?. Portál Vděavýzkum.cz [online]. 2020 [cit. 2023-04-21]. Dostupné z: https://vedavyzkum.cz/ze-za[…]rvenstvi-za-prulomovy-objev
HUH, Carey Y.L., Henri LEINONEN, Taylor NAKAYAMA, et al. Retinoid therapy restores eye-specific cortical responses in adult mice with retinal degeneration. Current Biology [online]. 2022, 32(20), 4538-4546.e5 [cit. 2023-04-21]. ISSN 09609822. Dostupné z: doi:10.1016/j.cub.2022.09.005
Sluch
KIM, Jinkyung, Anping XIA, Nicolas GRILLET, Brian E. APPLEGATE a John S. OGHALAI. Osmotic stabilization prevents cochlear synaptopathy after blast trauma. Proceedings of the National Academy of Sciences [online]. 2018, 115(21) [cit. 2023-04-21]. ISSN 0027-8424. Dostupné z: doi:10.1073/pnas.1720121115
PRAJAPATI-DINUBILA, Meenakshi, Ana BENITO-GONZALEZ, Erin Jennifer GOLDEN, Shuran ZHANG a Angelika DOETZLHOFER. A counter gradient of Activin A and follistatin instructs the timing of hair cell differentiation in the murine cochlea. ELife [online]. 2019, 8 [cit. 2023-04-21]. ISSN 2050-084X. Dostupné z: doi:10.7554/eLife.47613
JENG, Jing-Yi, Adam J. CARLTON, Richard J. GOODYEAR, et al. AAV-mediated rescue of Eps8 expression in vivo restores hair-cell function in a mouse model of recessive deafness. Molecular Therapy - Methods & Clinical Development [online]. 2022, 26, 355-370 [cit. 2023-04-21]. ISSN 23290501. Dostupné z: doi:10.1016/j.omtm.2022.07.012
AuriNovo for Auricular Reconstruction. CliniclaTrials.gov [online]. U.S. National Library of Medicine, [cit. 2023-04-21]. Dostupné z: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04399239
3DBio Therapeutics and the Microtia-Congenital Ear Deformity Institute Conduct Human Ear Reconstruction Using 3D-Bioprinted Living Tissue Implant in a First-in-Human Clinical Trial. BusinessWire.com [online]. Last update: June 02, 2022 [cit. 2023-04-21]. Dostupné z: https://www.businesswire.co[…]rst-in-Human-Clinical-Trial
Obor
Lékařství
Okres
--
Knihovna
Národní lékařská knihovna
Datum zadání dotazu
21.04.2023 06:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu