Obnova - noviny v Hradci Králové
Text dotazu
Dobrý den, můžete mi prosím poslat informaci ohledně novin Obnova, které vydávalo Politické družstvo tiskové v Hradci Králové v letech 1895-1922. Zajímá mě především jejich politické hledisko, kdo byl redaktorem a v jakém duchu se nesly vydávané zprávy. Jestli zatím stála nějaká politická strana nebo sdružení. Moc děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny.
Periodikum, o které se zajímáte, si můžete téměř kompletně prohlížet volně online v Národní digitální knihovně: https://ndk.cz/uuid/uuid:ae786c4c-435d-11dd-b505-00145e5790ea. Pro prohlížení ročníků 1913-1922, které jsou dostupné v rámci licence děl nedostupných na trhu, Vám bude postačovat registrace v knihovně a přístup k nim budete mít také vzdáleně online (https://www.nkp.cz/sluzby/chci-sluzbu/vzdalena-registrace). Takto můžete sama studovat a analyzovat obsah periodika.
Případně pokud Vám vyhovuje více bádání ve fyzických výtiscích, v odkazu do Souborného katalogu ČR naleznete seznam knihoven, které mají periodikum ve fondu: https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000092709&local_base=SKC.
Není bohužel v kapacitě služby Ptejte se knihovny dělat badatelský výzkum namísto uživatelů a souhrnné informace o daném periodiku na jednom místě jsme nenašli.
Namátkovým prohlížením čísel periodika jsme zjistili, že zodpovědnými redaktory byli postupně V. Kučera, František Štábl, Jan Sluka, Antonín Pochmon (ten asi nejdelší období) a Josef Polák. Periodikum bylo vydáváno společností Politické družstvo tiskové v Hradci Králové. Soudě podle dalších titulů, které toto tiskové družstvo vydávalo, si myslíme, že bylo katolického a náboženského ražení. Jako příloha se v jednom čísle časopisu vyskytlo například také Volební provolání národní strany katolické v království Českém (https://ndk.cz/uuid/uuid:8100b1f0-1ca8-11e8-8ee4-005056825209). Další díla vydaná pod hlavičkou tohoto družstva můžete vyhledávat v Souborném katalogu ČR podle názvy vydavatele: https://www.nkp.cz/katalogy-a-db/souborny-katalog-cr/knihy.
Obecně k tématu dějin médií a žurnalistiky na českém území (respektive v Hradci Králové) Vám můžeme doporučit níže uvedené tituly. Doporučujeme také kontaktovat místní Studijní a vědeckou knihovnu v Hradci Králové, kde Vám možná budou umět lépe poradit s relevantními regionálními zdroji (https://www.svkhk.cz/O-knihovne/Kontakty.aspx).
-BEDNAŘÍK, Petr, JIRÁK, Jan a KÖPPLOVÁ, Barbara. Dějiny českých médií: od počátku do současnosti. 2., upravené a doplněné vydání. Praha: Grada, 2019. 456 stran. ISBN 978-80-271-0553-3.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=008328880&local_base=SKC
-STEJSKALOVÁ, Eva. Novinové zpravodajství a noviny v Čechách od 17. století do roku 1740. Vydání první. Praha: Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2015. 346 stran, 16 nečíslovaných stran obrazových příloh. ISBN 978-80-246-2613-0.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=006710541&local_base=SKC
-BERÁNKOVÁ, Milena. Dějiny československé žurnalistiky. I. díl, Český periodický tisk do roku 1918. 1. vydání. Praha: Novinář, 1981. 274 stran, 16 nečíslovaných stran obrazových příloh.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000385362&local_base=SKC
-DOMEČKA, Ludvík. Historie žurnalistiky královéhradecké: (časopisy vydávané v Hradci Králové a v okolí). Hradec Králové: Nákladem Kraje královéhradeckého, 1924. 27 s. Knihovnička "Kraje"; sv. 6.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=005552990&local_base=SKC
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
Praha
Knihovna
Datum zadání dotazu
26.01.2024 13:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu