Oblečení Saracénů
Text dotazu
Jak se oblekali saracínky když chtěli vyrazit ven?
Odpověď
Dobrý den,
Saracéni nebyli samostatné etnikum, tento výraz byl původně ve starověku používán Řeky a Římany jako označení pro arabské kmeny žijící v severozápadní části Arabského poloostrova a přiléhajících částech Sýrie. Ve středověku používali tohoto pojmu křesťanští spisovatelé pro Araby vůbec, následně pro muslimská etnika Středomoří (zejména pro muslimy, kteří bojovali s křižáckými rytíři), konečně se toto pojmenování přeneslo na všechny muslimy a dokonce i na ostatní nekřesťany. Dnes se již pojem "Saracéni" spíše nepoužívá.
Více informací o saracénech naleznete na internetových stránkách:
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/saraceni
http://cs.wikipedia.org/wiki/Sarac%C3%A9n
http://en.wikipedia.org/wiki/Saracen
Pro získání podrobnějších informací o tradicích a historii odívání v arabském světě můžete využít zejména následující publikace:
ROSS, Heather Colyer. The art of Arabian costume : a Saudi Arabian profile.
Fribourg: Arabesque, 1985. 188 s. : il. (některé barev.) ; 31 cm. ISBN 0-907513-00-X (váz.)
SCARCE, Jennifer M. Women's costume of the Near and Middle East. London :
RoutledgeCurzon, c2003. -- 192 s. : il. ; 25 cm. ISBN 0-7007-1560-6 (brož.)
JIROUŠKOVÁ, Jana. Severní Afrika : Maroko, Alžírsko, Tunisko. Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2007. 167 s. : il. (některé barev.), mapy ; 24 cm. ISBN 978-80-7106-914-0.
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.01.2010 11:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu