Oblečení pro děvčátka v 50. letech
Text dotazu
Zajímalo by mě, jaké oblečení nosila 6. letá děvčátka v 50. letech. Moje dcerka dostala za úkol na vánoční besídku připravit obleček ne téma \"Když byla babička malá\".
Odpověď
Doporučuji následující monografie z fondu Studijní a vědecké knihovny
Plzeňského kraje:
SOMMER, Petr a KUCHAŘ, Karel. Jedeme na prázdniny. Praha : vydavatelství vnitřního obchodu, 1959. 80 s. - signatura 918145. Zde fotografie dětí v dobových oděvech.
Oděvní katalog komunálních podniků : zima 1953. Praha : Ministerstvo místního hospodářství, 1953. 62 listů. - signatura 21600-2. Zde modely č. 182-184 na věk 7-12 let.
Dále doporučuji prostudovat dobové zábavní časopisy, např. Žena a móda, který máme pod signaturou 6387 od roku 1949 do 1980, po roce 1981 pod signaturou 36A848.
Na ukázku zasílám přehled dalších dokumentů, které nejsou ve fondu Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje, ale odpovídají Vašemu dotazu (výstup z databáze Česká národní bibliografie), neřazeno:
Pour la jeunesse 1952. -- [Praha : Orbis, 1951 (Orbis 2]). -- [12] s. barev. obr. příl. ; 4°
Katalog dětského oblékání / Zprac. kol. zaměstnanců Výzkum. úst. výtvarné hodnoty, ekonomie a technologie místní výroby. -- Praha : SEVT, 1954 (Knihtisk, z.z. 01). -- [3] s. : 22 s. barev. obr. příl. ; příč. 8°. --
Letní vzory / Řídí red. kruh ; Ved. red. [a úvod:] Jožka Tenczová-Kalousová. -- Praha : Výbor čs. žen, 1958 (Svoboda). -- 36, [1] s. ; 8°. -- (Příručky časopisu Žena a móda ; Roč. 1958. Čís. 3)
Chystáme se do školy / Sest. Petr Sommer a Josef Dlabal ; Spoluprac. [kol.] ; Kreslili Josef Bidlo, Libuše Dejmalová ... [a j.] ; Dětské kresby: Mirek Lomíček a Ivo Marek ; Fot. Věra Křížová, J. Otto ... [a j.]. -- Praha : Vydav. vnitř. obch., 1959 (Nový Bydžov : Jiskra). -- 96 s.
Dětem na jaro. -- Praha : Čs. svaz žen a Textilní tvorba, n.p., [1951] (Svoboda 2). -- 37, [1] s. : [1] příl. ; 4°. -- (Příručky časopisu Žena a móda ; Čís.7)
Děti v létě. -- [Praha : Rudé právo, 1951 (Svoboda 2]). -- 37, [ 3] s. : 2 s. příl. ; 4°. -- (Příručky časopisu Žena a móda ; Čís. 8)
Dětem do školy. -- Praha : Čs. svaz žen : Textilní tvorba, n.p., 1951 (Svoboda 2). -- 38, [2] s. : 2 s. příl. ; 4°. -- (Příručky časopisu Žena a móda ; Čís. 10)
Pleteme pro děti do 6 let / [Úv.] Naše děti [naps.] H[ana] H[oudková]. -- Praha : Výbor čs. žen, 1954 (Svoboda). -- [1], 38, [3] s. ; 4°. -- (Příručky časopisu Žena a móda ; Čís. 1/24)
Odívání : Zima 1959 : Módní katalog / Red. Jana Kaucká ; Fot.: TEPS MH, B. Parbus, C. Radnický ... [a j.]. -- Praha : TEPS místního hosp., 1959 (Svoboda). -- 108 s. ; 4°
Šijeme dětem od 2-12 let / Ved. red. J. Tenczová ; Spoluprac.: V. Růžková [a j.]. -- Praha : Čs. svaz žen : Textilní tvorba, n.p., [1950] (Svoboda 2). -- 37 s. ; 8°. -- (Příručky časopisu Žena a móda ; Čís. 3)
Šijeme a pleteme dětem. -- Praha : Čs. svaz žen : Textilní tvorba, n.p., 1951 (Svoboda 2). -- 39, [1] s. : [2] s. příl. ; 4°. -- (Příručky časopisu Žena a móda ; Čís. 11)
Odívání : Jaro 1957 : Módní katalog / Red. Zdeňka Fuchsová ; Nakreslily M. Dřízhalová, M. Höferová ... [a j.] ; Fot.: TEPS MMH, B. Barbus, J. Kolín ... [a j.]. -- Praha : Min. místního hosp., 1957 (Svoboda). -- 108 s. ; 4°
Jedeme na prázdniny / Sest. Petr Sommer a Karel Kuchař ; Naps. [kol.] ; Kreslili Miloš Nesvadba a Ivo Šedivý ; Fot. Věra Křížová a Jindřich Otto. -- Praha : Vydav. vnitř. obch., 1959 (Nový Bydžov : Jiskra). -- 80 s. ; příč. 8°. -- (Knižnice Dětského domu ; Sv. 1)
Pleteme pro děti : [Sborník] / Red. [a úv.:] Jožka Tenczová-Kalousová ; [Barev.] kresby: D. Pavlíková, L. Dejmalová. -- Praha : Výbor čs. žen, 1959 (Svoboda). -- 38 s. ; 8°. -- (Příručky časopisu Žena a móda ; R. 1959. Čís. 2)
Odívání : Módní katalog : Léto 1955 / Red. Zdeněk Veselý ; Milada Netušilová: Nástup nové směny, [úv.] ; Modely kreslily M. Dřízalová a E. Němcová ; Fot.: V. Rosegnal a O. Rybák. -- Praha : Min. místního hosp., 1955 -- 104 s.
Pleteme pro děti. -- Praha : Výbor čs. žen, 1956 (Svoboda). -- 37, [3] s. ; 4°. -- (Příručky časopisu Žena a móda ; Roč. 1956. Čís. 1)
Odívání : Módní katalog. Zima 1956 / Nakreslily M. Dřízhalová, H. Höferová ... [a j.] ; Fotografie: TEPS MMH - B. Parbus, J. Kolin ... [a j.]. -- Praha : Min. místního hosp., 1956 (Svoboda). -- 115 s. ; 4°
Odívání : Módní katalog. Léto 1957 / Red. Jana Kaucká ; Kresby: M. Dřízhalová, H. Höferová .. [a j.] ; Fot.: TEPS MMH - B. Parbus, J. Kolín ... [a j.]. -- Praha : Min. místního hosp., 1957 (Svoboda). -- 105, [3] s. ; 4°
Odívání : Podzim 1957 : Módní katalog / Red. [a úvod] Tři dny čs. módy 1957 [naps.] Jana Kaucká ; Kresby: M. Dřízhalová, H. Höferová ... [a j.] ; Fot.: TEPS MMH, B. Parbus ... [a j.]. -- Praha : Min. místního hosp., 1957 (Svoboda). -- [6], 103, [1] s. ; 4°
Šijeme, pleteme dětem / Řídí red. kruh ; Ved. red. [a úvod]: Jožka Tenczová-Kalousová. -- Praha : Výbor čs. žen, 1957 (Svoboda). -- 36, [1] s. ; 8°. -- (Příručky časopisu Žena a móda ; Roč. 1957. Čís. 4)
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje v Plzni
Datum zadání dotazu
19.12.2007 09:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu