Oblečení do Národního divadla
Text dotazu
Prosím o radu: Poprvé v životě jdeme do Národního divadla na operu, strašně se těším, ale nevím, co si vzít na sebe a co si obout.
Odpověď
Dobrý den,
do klasických "kamenných" divadel a koncertních síní jsou vhodné tmavý oblek pro pány a krátké šaty pro dámy. Klasická volba je malá večerní neboli "malé černé", krátké šaty (od poloviny lýtek ke kolenům i mírně nad) jednoduchého
střihu, nebo koktejlky.
Praktické pro denní nošení i do společnosti jsou například pouzdrové šaty, úzkého střihu, které dokonale obepínají postavu. Při slavnostních příležitostech lze použít šaty prádlového stylu, na ramínka, z jemných materiálů, splývavých, volnějších, často zakončených rozšířením nebo volány.
Pro společenské šaty platí, že by si žena měla vybrat, jestli odhalí nohy, nebo ramena a dekolt.
Kostým je zcela rovnocenný společenským šatům a není třeba se ostýchat vzít si ho i na slavnostní příležitosti. Kalhotový kostým je již stejně společensky přijatelný jako kostým se sukní. Na večer může být kostým ozdobený broží a s atraktivním topem. Kalhoty pro společenské akce by měly mít puky, tím dávají najevo, že jde o společenský úbor. Materiál i střih musí být dostatečně výjimečný, aby bylo zřejmé, že si žena bere kalhoty zcela vědomě jako večerní úbor. Co se týče barev, u šatů i kostýmů jsou vhodnější tmavší barvy, kostým může mít jemný proužek.
Klasickou dámskou botou vhodnou k večerním příležitostem je lodička, uzavřená bota s elegantním profilem. Lodičky mají plnou špičku i patu, a i když boční vykrojení a vysoké podpatky jim dávají vzrušující napětí, svou uzavřeností jsou uměřené a "cudné", takže se hodí k šatům, dlouhé sukni, kalhotám, krátké sukni i ke kostýmu. Střevíce s volnou patou nebo dokonce otevřenou špiškou nejsou považovány za stejně společenské jako lodičky; ukazují "příliš mnoho", a proto nejsou určeny na vysoce společenské akce.
Tam bychom měli dát přednost uzavřeným botám. Punčochy jsou povinnou součástí oblečení. S botami ladí i kabelka, případně další doplňky. Ty by měly opravdu jen doladit celkové vzezření osobnosti, stejně jako parfém (večer je možné zvolit těžší parfém). Stejně tak líčení může být výraznější, aby v uměleém osvětlení obličej vynikl. Rukavice jsou častým doplňkem dámských společenských šatů, ke krátkým šatům si bereme rukavice krátké.
Hodí se více k šatům na ramínka nebo bez ramínek než k šatům s rukávy. Žena v rukavičce podává i ruku, jsou-li součástí večerní toalety, svléká je jen při jídle.
Použité zdroje:
ŠPAČEK, Ladislav. Nová velká kniha etikety. Praha: Mladá fronta, 1998. 268 s. ISBN 978-80-204-1954-5.
SMEJKAL, Vladimír; BACHRACHOVÁ, Hana. Velký lexikon společenského chování.
Praha: Grada Publishing, 2007. 354 s. ISBN 978-80-247-1560-5.
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
10.11.2011 15:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu