Oblast Medzilaborce - literatura konec 19. a počátek 20. stol.
Text dotazu
Dobrý den,
ve svém genealogickém bádání jsem narazila na to, že část mé rodiny pochází ze Slovenska z oblasti Medzilaborců. Existuje nějaká literatura, která se věnuje této oblasti na konci 19. a počátku 20. století.
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny. Zde uvádíme tituly vyhledané v Souborném katalogu ČR. V odkazech naleznete knihovny, které mají daný titul ve svém fondu. K jejich získání můžete využít meziknihovní výpůjční službu:
-DROBŇÁK, Martin a kol. Medzilaborce 1914-1918. Medzilaborce: Mesto Medzilaborce, 2018. 304 stran. ISBN 978-80-570-0491-2.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=009446516&local_base=SKC
-Súpis literatúry k dejinám Medzilaboriec. Prešov: Štátna vedecká knižnica, 1964. 9 s.¨
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=007903705&local_base=SKC
-ČERMÁK, Jaromír. Vzpomínky na válečná léta. [Čáslav]: [Čermák], [1931]. 18 s.
https://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=005319989&local_base=SKC
Zde uvádíme tituly vyhledané přes katalog slovenské Univerzitní knihovny: https://www.ulib.sk/sk/katalog-ukb/. K jejich vypůjčení můžete využít mezinárodní meziknihovní výpůjční službu:
-DROZD, Vlastimír. Dejiny gréckokatolíckej farnosti v Medzilaborciach. Medzilaborce: [s.n.], 2008. ISBN 9788096999330.
-Roztancované pohraničie: modernizácia kultúrnej infraštruktúry v Sanoku a Medzilaborciach. [Petrovce nad Laborcom]: Jozef Rovňák - EXCEL, 2011. ISBN 9788089512027.
-DROBŇÁK, Martin a Maroš DROBŇÁK. Mesto a vojna: po stopách prvej svetovej vojny na severovýchodnom Slovensku. Prešov: Fakulta manažmentu Prešovskej univerzity v Prešove, 2019. Walk of Peace. ISBN 9788057010227.
-HNÁT, Andrej. Laborecko: (dejiny, príroda, hospodárstvo, kultúra, osobnosti). Trebišov: vl.n, 1999. ISBN 8096827022.
-DROBŇÁK, Martin, Matúš KORBA a Radoslav TURIK. Mementá prvej svetovej vojny. Humenné: Jana Fedičová - REDOS, 2008, Diel I., Cintoríny v okresoch Humenné a Medzilaborce. ISBN 9788096923380.
-MALIK, Jozef a Nadežda MALIKOVÁ. Medzilaborce v čase. [Svidník]: Tlačiareň Svidnícka, s.r.o, [2019]. ISBN 9788089755714.
Zde připojujeme dva odborné články:
-NOVOSÁDOVÁ, Mária. K problematike dejín školskej správy v Československu: vývoj školskej správy v okresoch Snina a Medzilaborce v rokoch 1918-1960. In: Paginae historiae: sborník Národního archivu v Praze. Praha: Národní archiv v Praze, 2014, s. 121-146. ISSN 1211-9768.
https://www.knihovny.cz/Record/archbib.19cb0330-f326-4df4-a72e-3c2d3e0017ed
-ZUBALÍK, Jiří, Jakub TĚSNOHLÍDEK, Jan PETŘÍK, et al. Nedestruktivní průzkum bojiště první světové války na kótě Kobyla (okres Medzilaborce). Archaeologia historica [online]. Brno: Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, Ústav archeologie a muzeologie, 2017, 42(2), 539-559 [cit. 2023-06-07]. ISSN 0231-5823. Dostupné z: http://hdl.handle.net/11222.digilib/137045
https://www.knihovny.cz/Record/anl.ANL01-001706202
Užitečný může být pro Vás slovenský portál věnující se genealogii: https://www.geni.sk/, zde konkrétně článek věnující se slovenským matrikám: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/.
Obecně pak k problematice sestavování rodokmenů a rodinné genealogie Vám můžou být nápomocny následující zdroje a tipy, které pro své uživatele sestavila Národní knihovna ČR: https://www.nkp.cz/sluzby/jak-najit/informacni-zdroje-genealogie.
Můžete případně zkusit kontaktovat i slovenské regionální instituce:
https://www.minv.sk/?oznamy-a-aktuality-13
https://www.medzilaborce-urad.sk/mestska-kniznica.html
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.06.2023 13:02
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu