objasnění původu slova
Text dotazu
Prosím o objasnění původu a zvyklosti užívání a jeho předpokládaného vzniku slova "crcat". Děkuji Veselá
Odpověď
Vážená paní ( …),
děkujeme za dotaz. Slovo "crcat", případně "crcať" se objevuje v různých jazycích a nářečích. Slovník nespisovné češtiny uvádí tento výklad:
crcat se s něčím - udělat něco s obtížemi či pracně, párat se s něčím. "Crcali se s tou korekturou celej tejden, já bych to příště dal někomu jinýmu. - Na ten vejlet jsme se crcali stárou Karosou, nemělo to ani vopěrky."
V tomto významu jej pak najdeme např. v hantecu či v ostravském nářečí.
Slovenské "crčat" se pak překládá jako "crčet", tedy "téct". "Crčat" v tomto významu se také objevuje např. v nářečí Spálovska.
Pro erudovanější odpověď Vám doporučuji obrátit se na Jazykovou poradnu ÚJČ AV ČR:
http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html
Použité zdroje
HUGO, Jan. Slovník nespisovné češtiny: argot, slangy a obecná mluva od nejstarších dob po současnost : historie a původ slov. Praha: Maxdorf, c2006. ISBN 80-7345-086-0.
JANEČEK, Pavel. Ostravsko-český slovník: zejména pro Čech obyvatele, nejvíce pak pro města hlavního obyvatele, ku pochopení lepšímu dělného lidu prostého. Ostrava: Repronis, 2005. Ostravica. ISBN 80-7329-089-8.
ONDŘEJ, Antonín. Nářečí Spálovska. Spálov: Městys Spálov, 2007. ISBN 978-80-254-0623-6.
http://necyklopedie.wikia.com/wiki/Hantec
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Brno-město
Knihovna
Moravská zemská knihovna v Brně
Datum zadání dotazu
31.08.2017 13:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu