Objasnění pranostiky
Text dotazu
Dobrý den, nalezla jsem květnovou pranostiku: O svatém Duše choď ještě v kožiše. Nemá být správně o sv. Duši? Děkuji
Odpověď
Vážená paní,
nejedná se o sv. Duši, ale o sv. Ducha, který je součástí sv. Trojice (Otec, Syn a Duch Svatý). Svatodušní svátky (též Letnice) se řadí mezi pohyblivé, tj. nemají pevně stanovené datum, ale pohybují se podle ustanovení Velikonoc v daném roce.              Nalezli jsme tyto pranostiky:
Na svatého Ducha nesvlékej kožicha; po svatém Duchu nezbavuj se kožichu.                                                                      Prší-li o svatém Duše, bývá po něm málo suše. (Müllerová, 2010, s. 103)                                                                                    Na svatý Duch do vody buch! (Kovářová, 2003, s. 169)
Použité zdroje
KOVÁŘOVÁ, Stanislava. Pranostiky pro každý den. Olomouc: Alda, 2003, 172 s. ISBN 80-85600-83-8.
Velká kniha českých pranostik. Praha: Plot, 2010, 231 s. ISBN 978-80-7428-032-0.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
Hradec Králové
Knihovna
Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové
Datum zadání dotazu
01.06.2021 14:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu