Obilný monopol - ceny potravin
Text dotazu
Jaké byly průměrné ceny potravin v Československu ve 30. letech? Zajímá mě především zvýšení cen potravin po zavedení obilního monopolu
Odpověď
V první části najdete internetové odkazy na rozsáhlejší materiál o Čs. obilní společnosti a zavedení obilného monopolu, pro zajímavost pak přepisy rozprav poslanců  tehdejšího parlamentu při schvalování zákona a ustavení Čs. obilní společnosti a poslední tři odkazy jsou na materiály dobových obecních kronik, kde je vyčísleno, kolik bylo vypláceno za plodiny, maso a mléko. V přiložených souborech pak najdete přehled velkoobchodních a maloobchodních cen, jak je uvádějí Statistické ročenky z let 1935 -1938. Srovnání cen si však musíte provést sama.
Feierabend, Ladislav Karel: Obilní monopol, jeho stav a dnešní úkoly / přednesl Ladislav Feierabend ve schůzi [České] společnosti [národohospodářské] dne 22. listopadu 1937 v Praze. V Praze : Nákladem  České společnosti národohospodářské : V komisi knihkupectví F. Řivnáče, 1937. Abstrakt: Důvody vzniku Československé obilné společnosti jako dočasné monopolní instituce na trhu s obilím, která měla pomoci překonat krizi ve 30. letech.
Internetové zdroje:
http://venkovskyden.blogspot.com/2009/02/obilni-monopol-se-osvedcil.html
http://venkovskyden.blogspot.com/2009/02/ceskoslovenska-obilni-spolecnost.html
http://venkovskyden.blogspot.com/2009/02/od-roku-1934-zemedelce-chranil-monopol.html
http://venkovskyden.blogspot.com/2008/01/strasti-slasti-protektortnho-zemdlstv.html
http://venkovskyden.blogspot.com/2008/01/protektortn-zemdlstv.html
http://www.sedmagenerace.cz/index.php?art=clanek&id=431
http://www.senat.cz/zajimavosti/tisky/4vo/stena/038schuz/S038004.htm
http://www.senat.cz/zajimavosti/tisky/3vo/stena/278schuz/S278002.htm
http://www.veprek.cz/kronika1919-1939.html - ceny plodin
http://www.krasneves.cz/akce.htm
http://www.boritov.cz/kronika.htm
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Centrum informačních a knihovnických služeb Vysoké školy ekonomické v Praze
Datum zadání dotazu
19.07.2010 10:03
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu