Obec Veselá - Zajatecký tábor 1945
Text dotazu
Dobrý den, v knize Semilsko v boji za svobodu 1945 od Oldřicha Ridvala je na stránce 111 zmínka o zajateckém táboře pro německé vojáky v obci Veselá na Semilsku. Tábor měl být zřízen v posledních dnech války v květnu 1945. V knize je poznámka že tato informace pochází z v archivu OV ČSPB Semily. Bylo by možné přes vás zjistit v jakých místech se přesně tento tábor nacházel?
Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny.
Informace o zřízeném zajateckém táboře ve Veselé se kromě zmíněné knížky o Semilsku nachází také v následující publikaci:
KMONÍČEK, Josef, Miroslav FIALA a Karel HROMÁDKA. Přímým pohledem: Květen 1945 ve východočeských kronikách : [sborník]. Hradec Králové: Kruh, 1985.
Na tento zdroj se odvolává také studentská závěrečná práce věnující se regionu Semilska a jeho osvobození v květnu 1945. Práce je dostupná online:
SUCHARDA, Zdeněk. Semilsko v květnu 1945. Průběh povstání a osvobození [online]. Brno, 2019 [cit. 2023-04-28]. Dostupné z: https://is.muni.cz/th/vxzmk/. Bakalářská práce. Masarykova univerzita, Filozofická fakulta.
Zajímavý pro Vás může být i historický dokument o událostech na konci druhé světové války v tomto regionu. Je možné ho zhlédnout online na stránkách České televize:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/14163147762-bila-mista-konce-valky-1944-5/.
Kromě těchto zdrojů se nám však nepodařilo zjistit víc informací. Proto bychom Vám doporučovali obrátit se s dotazem na regionální kulturní a vědecké instituce:
-Krajská vědecká knihovna v Liberci: https://www.kvkli.cz/kontakt/kontakty-dle-oddeleni
-Státní okresní archiv Semily: https://www.soalitomerice.cz/soka-semily/
-Muzeum a Pojizerská galerie Semily: https://muzeumsemily.cz/cs/kontakty.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Semily
Knihovna
Datum zadání dotazu
25.04.2023 22:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu