Obec Uhlíře
Text dotazu
Dobrý den, využívám toho, že jsme spolu už komunikovaly a posílám další dotaz přímo.
Tentokrát se mi jedná o název obce Uhlíře (konkrétně v Podkrkonoší, u města Lázně Bělohrad).
U nás se traduje, že s v místě pálilo dřevěné uhlí v milířích, a proto je ten název. Může to být pravda nebo to může být i jinak? Pokud ano, lze nějak zjistit dobu vzniku obce Uhlíře, osídlení v místě. Samozřejmě v naší historii, žádné starší kultury nehledám.
Odpověď
Dobrý den,
Dr. Antonín Profous uvádí ve své knize "Místní jména v Čechách" následující informace o prvních zmínkách a pravděpodobném původu názvu obce:
"Uhlíře (lid. Oulíře i ten Oulíř, v Oulířích, do Oulíře!), ves 4 km jv. od N. Раkу: 1543 prodal zámek Peczku.. ves Jaworzij Dolnij, ves Vhlerze, DZ. 44 E 7 (DZ = Desky zemské); 1544 Peczku zámek.. Jaworzij Dolnij, Vhlyrze, DZ. 5 J 1; 1790 Hft Neudorf oder Bielohrad: Aulirž von 20 N., Schal. XVI, 139; 1835 Auhliř, ehemals Uhlíř, 3/4 St. n. von Bielohrad, Som. III, 233."
"Základní jméno těchto vsí pochází z ap. uhléř, uhlíř = kdo uhlí v milíři pálí, Kohlenbrenner, Köhler, Jg. IV, 719. [Jako os. jm.: 1379 Vhlers, DRC. 340; 1396 Mikuláš Uhléř řečený, Popr. R. 7.]"
Zdroj: PROFOUS, Antonín, ŠMILAUER, Vladimír a SVOBODA, Jan. Místní jména v Čechách: jejich vznik, pův. význam a změny. 4.díl. S-Ž. 1. vyd. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1957. str. 421.
Informace uvedené v knize Novopacko:
"Uhlíře
Jméno obce pochází pravděpodobně od uhlířů, kteří stavěli v okolí milíře k pálení dřevěného uhlí. První písemné zprávy o vsi Uhlíře pocházejí z roku 1532. V té době patřilo peckovské panství Janu Litoborskému z Chlumu. Dalšími pány panství byli postupně Karel Škopek z Bílých Otradovic, Barbora Miřkovská z Tropčic a Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic. V 17. století, kdy byl majitelem Albrecht z Valdštejna, se stala obec Uhlíře lénem Jindřicha ze St. Julien a součástí bělohradského panství. Obec prošla germanizací méně než ostatní obce v okolí."
Zdroj: BENČ, Bohuslav. Novopacko. Vyd. 1. Praha: Paseka, 2005. 63 s., [88] s. obr. příl. Zmizelé Čechy. ISBN 80-7185-706-8.  str. 42.
Obor
Informace o knihovně
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.08.2017 09:49
Denisa Bačkorová píše:
Neděle 23.07.2023 17:44
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli je někde dostupná publikace Z pamětí obce Uhlíře, která pojednává o obci Uhlíře u Lázní Bělohrad.
Online, k zakoupení, zapůjčení, případně nahlédnutí.
Předem děkuji za jakoukoli informaci.
PSK - admin píše:
Úterý 25.07.2023 16:36
Dobrý den, odpověď na komentář jsme Vám odeslali na e-mail. Služba PSK
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu