Obec Trschischkowice
Text dotazu
Jeden čtenář se nás dotázal, zda v knize Karla Klostermanna uvedená šumavská obec Trschischkowice je skutečná nebo fiktivní resp. jaký je její český název. V nám dostupných pomůckách jsme nenašli.
Odpověď
Dobry den,
obec Trschischkowice jsme nenasli v zadnem nam dostupnem zdroji (napr. mistopisy v cestine, nemcine, slovniky apod.). Pozadala jsem nektere instituce o radu, ale zatim jsem od nich nedostala odpoved. Hned po precteni Vaseho mailu mi ale jmeno obce tak, jak bylo uvedeno, nepripadalo ani nemecke ani ceske a nepripadalo mi, ze by bylo pouzito v romanech ci povidkach ze Sumavy. Radila jsem se i s rodilym Nemcem, ktery rikal, ze
- v nemcine se vetsinou nevyskytuje spojeni souhlasek trsch - ve velmi ridkych pripadech se vyskytuje tsch, je to opis ceskeho C s hackem ,
- to jmeno, precteno cesky, by byly spis Siskovice/Šiškovice
- koncovka -wice se vyskytuje v nemcine v nazvu obci z Polska, velmi zridka take z Ceska
- nejcastejsi koncovka takovych obci prenesena do nemciny je -witz.
Myslim si, ze se jedna o obec Tschischkowitz neboli Čížkovice, kde je velka cementarna, pobliz Litomeric a Lovosic, viz. wikipedia http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8C%C3%AD%C5%BEkovice .
Zjistila jsem totiz, ze Trschischkowitz je nazev fejetonu Karla Klostermanna, ktery je zasazen do severnich Cech. V textu jsou primo zminovany a vyskytuje se tam i zidovska otazka (podle wikipedie je v Cizkovicich zidovsky hrbitov). Na stopu me privedl sbornik Karel Klostermann
- spisovatel Šumavy : sborník literárních příspěvků z česko-německého sympozia, Sušice 17.-19. září 1998 / [editor Ivan Nikl] Klatovy : Okresní muzeum Klatovy, 2000.
Fejetony vysly v ceskem prekladu:
Na horké půdě / Karel Klostermann ; Přeložil Max Regal Praha : Jos. R. Vilímek, 1925
Myslim si tedy, ze si Klostermann nazev obce upravil tim, ze tam pridal -r-.
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Datum zadání dotazu
28.11.2007 10:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu