Obec Munice - informace o historii a původu názvu
Text dotazu
Přestěhovala jsem se do obce Munice u Hluboké nad Vltavou. Nedaří se mi najít žádné prameny o historii obce ani o původu jména obce. Našla jsem jen zmínky o rodu Municů z 11. století. Děkuji Vám předem za jakékoliv informace.
Odpověď
Dobrý den,
v publikacích dostupných v NK ČR se nám podařilo zjistit informace o původu názvu jména a první zmínce o obci, ovšem o historii žádný dokument nepojednává. V tomto ohledu Vám doporučujeme obrátit se na Městský úřad v Hluboké nad Vltavou, zda zpracovává kroniku města spolu s informacemi o historii Munic, jakožto části města.
Jméno Munice má původ v označení "ves lidí Munových nebo Muňových". Toto pojmenování pochází z apelativa muňa= nekňuba, němý, hloupý, nemluvný člověk. Podle internetových stránek města Hluboká nad Vltavou, první zmínka o Municích pochází z roku 1348, Ottův slovník naučný však uvádí, že ves a rod Municů jsou připomínány již v 11.století. Pátrali jsme také po výše zmíněném rodě, ovšem žádné informace jsme v dostupných prostředcích nenalezli, máte-li zájem i o tyto informace, opět se pokuste obrátit na Městský úřad v Hluboké n.V.
Použitá literatura:
PROFPUS, Antonín; SVOBODA, Jan; ŠMILAUER, Vladimír. Místní jména v Čechách : jejich vznik, pův. význam a změny. 1. vyd.. Praha : Nakladatelství Československé akademie věd, 1949-1960. 5 sv. ; 24 cm
Ottův slovník naučný : illustrovaná encyklopedie obecných vědomostí. Praha : J. Otto, 1888-1909. 28 sv. : il. ; 25 cm
MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr.. Praha : Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ; 24 cm.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.12.2007 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu