Obce s národnostními menšinami
Text dotazu
Hledám zdroje, kde by bylo možné zjistit, ve
kterých obcích v ČR se v současnosti nacházejí výrazně zastoupené
národnostní menšiny. Tím myslím zejména případy, kde se k menšině přihlásilo
nejméně 10% občanů, což podle zákona zakládá některá jejich zvláštní
oprávnění (místní názvy, zřízení výboru). Výsledky sčítání obyvatel s údaji
o národnostním složení nacházím jen pro území celé ČR. Existuje rozpis
národnostního složení u všech jednotlivých obcí? A je nějaký dostupný soupis
konkrétně těch obcí, kde národnostní menšiny dosahují výraznějšího
zastoupení?
Předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
přehled obci, v nichž existuje výbor pro národnostní menšiny, je dostupný na stránkách Rady vlády pro národnostní menšiny (http://www.vlada.cz/cs/rvk/rnm/samospava/default.html).
V údajích ze Sčítání lidu, domů a bytů  2001
(http://www.czso.cz/sldb/sldb.nsf/i/vysledky_sldb_2001) si můžete zobrazit informace k jednotlivým obcím včetně počtu obyvatel podle národnosti (česká, moravská, slezská, slovenská, romská, polská, německá, ukrajinská, vietnamská). Statistiky z roku 2001 včetně rozdělení podle národnostní na úroveň okresů naleznete na http://vdb.czso.cz/vdbvo/maklist.jsp?kapitola_id=86.
Srovnání národnostního složení obyvatelstva  podle údajů ze sčítání 1991 a
2001 se věnuje http://www.czso.cz/csu/2003edicniplan.nsf/p/4114-03. Údaje jsou zde uvedeny ve vztahu k jednotlivým krajům, případně velikostním skupinám obcí.  Obecné informace o některých národnostech v ČR naleznete i na http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/narodnosti
Aktuální statistické údaje o obcích, bohužel však bez informací o národnostním rozdělení obyvatelstva, jsou dostupné na http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/regiony_mesta_obce_souhrn  >> MOS - Městská a obecní statistika.
S dalšími dotazy se můžete obrátit přímo na Český statistický úřad (6 Sekce demografie a sociálních statistik - http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/adrvedzam nebo Ústřední statistická knihovna http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/knihovna).
Pokud by Vám zajímaly pouze statistiky cizinců v ČR, doporučovali bychom Vám speciální  sekci na stránkách  Českého statistického úřadu - http://www.czso.cz/csu/cizinci.nsf/kapitola/uvod. Naleznete zde např. počty cizinců podle okresů (http://www.czso.cz/csu/cizinci.nsf/tabulky/ciz_pocet_cizincu-001). V roce
2006 (se stavem k 31.12.2005) byla vydána publikace Cizinci v regionech ČR, která je dostupná i na stránkách ČSÚ (http://www.czso.cz/csu/2006edicniplan.nsf/p/1377-06). Konkrétní informace o počtu cizinců v jednotlivých obcích by snad měli mít k dispozici Policie ČR
- Služba cizinecké policie
(http://www.policie.cz/sluzba-cizinecke-policie.aspx) a MV ČR v rámci systému evidence obyvatelstva. Bližší charakteristiku zdrojů, z nichž jsou čerpány informace o pobytu cizinců v ČR, najdete na http://www.czso.cz/csu/cizinci.nsf/t/5E002F332D/$File/1ENDkoncepce_stat_udaj
_2006_vcprip.doc.
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.07.2008 10:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu