Občanská válka v Nigérii 1967-1970
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych poprosit, zda-li by se nenašli nějaké dokumenty, či knihy ohledně Československého vývozu zbraní a munice do Nigérie, nebo Biafry během konfliktu v letech 1967 až 1970, opřípadě postoje Československé vlády , nebo mezinárodního prostředí k této záležitosti. Nemám doposud žádné informace kromě údajů z knihy Fredericka Forsytha, že to tento obchod probíhal, a že ČS vláda po zjištění války vedené genocidním charakterem obchod ukončila. Potřebuji tyto údaje pro psaní diplomové práce. Děkuji moc.
Odpověď
Dobrý den,
musíme Vás upozornit, že součástí diplomové práce nebo jakékoli školní práce je výběr literatury. V pravidlech služby Ptejte se knihovny o zadávání dotazu je napsáno: http://www.ptejteseknihovny.cz/zadani-dotazu:
Referáty a otázky ke zkouškám
Nežádejte od nás, abychom vypracovali vaše referáty, úkoly a jiné školní úlohy, taktéž nezodpovídáme otázky různých kvízů a testů. Rádi vám ukážeme, jak vyhledat literaturu k danému tématu, uvedeme základní tituly z našich fondů, ale nečekejte více.
Literaturu můžete hledat např. ve volně přístupném elektronickém katalogu Národní knihovny ČR na www.nkp.cz, katalogy a databáze, báze NKC, příp. články (báze ANL), podle klíčových slov. Nenapsal jste, zda se Vám jedná pouze o literaturu v češtině.  Ve fondu NK ČR jsme našli o konfliktu v Nigerii i knihy v cizím jazyce (němčina, angličtina), je možné, že tam najdete i informace, které Vás zajímají.
Doporučujeme obrátit se i na Vojenský historický ústav http://www.vhu.cz/, článek v periodiku, které tento ústav vydává, mapuje také Vámi sledovanou problematiku, viz bibliografická citace článku níže:
Sieber, Karel : Československo a občanská válka v Nigérii (1967-1970). HaV 51, 2002, č. 2, s. 267-302. Rés. angl. s. 301. Czechoslovakia and the Civil War in Nigeria (1967-1970).
1967-1970; války občanské; zbraně; obchod zahraniční; vztahy československo-nigerijské; obchod se zbraněmi;
http://is.muni.cz/th/180142/ff_m/MGR_PRACE_PC.txt
^^[174] Jihovýchodní část Nigérie, jež se snažila osamostatnit, v letech 1967–1970 existovala Republika Biafra, která byla uznána několika africkými státy. Zpočátku podporovaná také Československem v podobě dodávek zbraní. Pod vlivem politiky Sovětského svazu se stát přiklonil na stranu federální vlády Nigérie. Během velmi kruté občanské války v Nigérii došlo k potlačení tohoto separatistického hnutí s vysokým počtem obětí. Zídek, P. – Siber, K.: Československo a subsaharská Afrika…, c. d., s. 171. Citace dle: AMZO, TO–T , Nigérie, 1965–1969. Nigerie – dopis Gowona prezidentovi ČSSR. Čj. 024.965/67– 10.
Mohl byste se také obrátit na Knihovnu Ministerstva zahraničních věcí http://www.mzv.cz/jnp/cz/vyhledavani/index$219343.html?text=knihovna, kde by mohli mít  nějaké informace k dané problematice.
Z knih, které bychom Vám mohli z našeho fondu doporučit k nastudování:
Soll Biafra überleben? Dokumente – Berichte – Analysen Komentare. Berlin: Lettner-Verlag, 1966.
ZÍDEK, Petr. Československo a francouzská Afrika 1948-1968. Praha: Libri, 2006.
CRONJE, Suzanne. The World and Nigeria. The Diplomatic History of the Biafran War 1967-1970. London: Sidgwick & Jackson, 1972.
JORRE, John de St. The Brothers‘ War. Boston: Houghton Mifflin Company, 1972.
FORSYTH, Frederick. Příběh Biafry. Zrození africké legendy. Praha: Knižní klub,2012.(tuto knihu jste zmiňoval).
Obor
Politické vědy. Vojenství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.01.2013 11:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu