Nutriční hodnoty potravin
Text dotazu
Potřebuji seznam nutričních hodnot potravin u masa, /vepřové, drůbeří,zvěřiny/ pro výpočet těchto hodnot. Tyto jsou nutné pro ozačování
hotových výrobků, jejichž výrobu připravujeme.
Předem vám děkuji za informaci, zda je možno ve vaší knihovně zapůjčit pořebné dokumenty.
Odpověď
Dobrý den, pane inženýre,
data o složení masa jsou k dispozici v Nutridatabaze.cz, kterou spravuje Ústav zemědělské ekonomiky a informací.
Podrobnosti o vzorkování a výsledky analýz, které pro databázi realizovali ve Státním veterinárním ústavu Praha, jsou k dispozici v naší knihovně na adrese: 1url.cz/2tbZ1 U dat pro maso (s výjimkou vnitřností) je obsah sacharidů považován v databázi za nulový.
Data v databázi jsou deklarována jako orientační, neboť na nutriční hodnotu mohou mít vliv různé faktory, rok, krmné dávky, klimatické podmínky, porážková hmotnost, plemeno, nakládání s masem. atd.
Chtěla bych Vás upozornit, že získaná data se vztahují k příslušnému roku a rozsahu vzorkování. U každé hodnoty v databázi je informace o zdroji dat.
Nutriční složení Vašich produktů může vykazovat odchylky od dat v databázi.
Meze tolerancí k vyhodnocení odchylek jsou uvedeny v http://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/publikace/2014_Prirucka_pro_PPP_final_MZe.pdf  - str. 62
Pokud byste data pro Vámi zvolené druhy mas nenašel v české databázi, můžete zvolit i databáze zahraniční. Při použití zahraničních zdrojů je však nezbytné si zkontrolovat způsob vyjádření jednotek, neboť se může lišit od české databáze.
Zahraniční databáze:
Databáze složení potravin USA https://www.ars.usda.gov/northeast-area/beltsville-md/beltsville-human-nutrition-research-center/nutrient-data-laboratory/docs/usda-national-nutrient-database-for-standard-reference/
Slovenská databáze složení potravin http://www.pbd-online.sk/sk Dánská databáze složení potravin http://frida.fooddata.dk/index.php?lang=en
Francouzská databáze složení potravin https://ciqual.anses.fr/ Databáze složení potravin Spojeného Království https://www.gov.uk/government/publications/composition-of-foods-integrated-dataset-cofid
V knihovně máme rovněž tištěné tabulky,
např. německé: Food composition and nutrition tables
Eva Kirchhoff; Siegfried Walter Souci 1904-; W Fachmann; Heinrich Kraut 1893-1992; S Souci (Siegfried Walter), 1904-; Německo. Bundesministerium für Ernährung, Landwirtschaft und Forsten; Deutsche Forschungsanstalt für Lebensmittelchemie ; Boca Raton : CRC Press ;   Stuttgart : MedPharm Scientific Publ. ; c2008
Knihovna Antonína Švehly Služební (B2260 ) -- vypůjčeno
nebo UK:
McCance and Widdowson's The composition of foods
Robert Alexander McCance ; Elsie M Widdowson; Food Standards Agency; Institute of food research (Velká Británie); IFR ; Cambridge : Royal Society of Chemistry ; 2015
Knihovna Antonína Švehly sklad Praha (D102020 ) -- vypůjčeno
Obor
Zemědělství
Okres
Praha
Knihovna
Knihovna Antonína Švehly
Datum zadání dotazu
05.02.2018 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu